Banánkenyér, ahogy szerkesztőnk készíti
A banánkenyér sokak kedvence. Könnyen összeállítható és bátran lehet kísérletezni az alaprecepttel: kipróbálhatjuk többféle liszttel, cukorral, cukorhelyettesítővel (eritrit, xilit), mézzel, növényi tejjel, csokival, dióval, mandulával. Íme, egy lehetséges változat!
Hozzávalók
– kenyérsütő vagy őzgerinc formához –
2 nagyobb érett banán
5 dkg nádcukor
3 ek eritrit
20 dkg liszt (zabpehelyliszt és finomliszt fele-fele arányban)
kb. 1 dl kókuszolaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin)
kb. 1 dl kókusztej (vagy más növényi tej)
1 egész tojás
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
1 mk vaníliaőrlemény
1 csomag sütőpor
maréknyi durvára tört dió
3-4 kockányi étcsokoládé apróra vágva (elhagyható)
Elkészítés
A sütőt melegíts elő 180 fokra.
A banánokat hámozd meg, szeleteld fel, tedd keverőtálba. Törd össze villával vagy burgonyatörővel. Add hozzá az egész tojást, az olajat (vagy olvasztott vajat, margarint), a cukrot, a fahéjat, a vaníliát, a csipetnyi sót.
A liszteket és a sütőport egy másik edényben keverd össze.
A száraz és a nedves összetevőket keverd össze, add hozzá a diót és a csokoládédarabokat is.
Akkor jó az állaga, ha sűrű, de könnyen keverhető (ha túl sűrű, lazítható kevés növényi tejjel).
A masszát öntsd sütőpapírral bélelt őzgerincformába.
A tetejét fedd le sütőpapírral, majd süsd 50-60 percig 180-as hőfokon, légkeverőn.
Az utolsó 5-10 percben vedd le a sütőpapírt a banánkenyérről. Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje (szúrj egy villát vagy fogvájót a tésztába, akkor jó, ha nem ragad rá a massza).
Hagyd kihűlni, szórd meg por- vagy szőlőcukorral, majd szeleteld.
Ha kihűlt, olvasztott csokoládét is csorgathatsz rá.
Nyitókép: flickr, Whitney
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.