Banánkenyér, ahogy szerkesztőnk készíti

A banánkenyér sokak kedvence. Könnyen összeállítható és bátran lehet kísérletezni az alaprecepttel: kipróbálhatjuk többféle liszttel, cukorral, cukorhelyettesítővel (eritrit, xilit), mézzel, növényi tejjel, csokival, dióval, mandulával. Íme, egy lehetséges változat!

Hozzávalók

– kenyérsütő vagy őzgerinc formához –

 

2 nagyobb érett banán 

5 dkg nádcukor

3 ek eritrit 

20 dkg liszt (zabpehelyliszt és finomliszt fele-fele arányban)

kb. 1 dl kókuszolaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin)

kb. 1 dl kókusztej (vagy más növényi tej)

1 egész tojás

1 csipet só

1 tk őrölt fahéj

1 mk vaníliaőrlemény

1 csomag sütőpor

maréknyi durvára tört dió

3-4 kockányi étcsokoládé apróra vágva (elhagyható)

 

Elkészítés

A sütőt melegíts elő 180 fokra.

A banánokat hámozd meg, szeleteld fel, tedd keverőtálba. Törd össze villával vagy burgonyatörővel. Add hozzá az egész tojást, az olajat (vagy olvasztott vajat, margarint), a cukrot, a fahéjat, a vaníliát, a csipetnyi sót.

A liszteket és a sütőport egy másik edényben keverd össze.

A száraz és a nedves összetevőket keverd össze, add hozzá a diót és a csokoládédarabokat is.

Akkor jó az állaga, ha sűrű, de könnyen keverhető (ha túl sűrű, lazítható kevés növényi tejjel).

A masszát öntsd sütőpapírral bélelt őzgerincformába.

A tetejét fedd le sütőpapírral, majd süsd 50-60 percig 180-as hőfokon, légkeverőn.

Az utolsó 5-10 percben vedd le a sütőpapírt a banánkenyérről. Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje (szúrj egy villát vagy fogvájót a tésztába, akkor jó, ha nem ragad rá a massza).

Hagyd kihűlni, szórd meg por- vagy szőlőcukorral, majd szeleteld. 

Ha kihűlt, olvasztott csokoládét is csorgathatsz rá.

 

Nyitókép: flickr, Whitney

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + hét =

hirdetés