Francia almatorta papír sütőformában készítve
A francia almatorta receptje nagyon egyszerű, a tortát dekoratív szilikonos papír sütőformában is megsüthetjük. Ha papír tortaformában készítjük, celofánba csomagolva, feldíszítve a sütőformával együtt átadhatjuk. A sütőformát többek között a kollégista gyerekek szülei is jól ki tudják használni. A mini almatortát David Lebovitz párizsi mestercukrász receptje alapján készítettük.
Hozzávalók 155 x 35 mm sütőformához
(1-3 személyes adag)
55 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
2 alma (kétféle almából is készíthetjük)
1 nagy szobahőmérsékletű tojás
70 g cukor
1,5 evőkanál rum (vagy rumaroma)
1/2 teáskanál vanília kivonat
55 g vaj (olvasszuk meg és hűtsük szobahőmérsékletre)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A sütőformát nem kell kivajazni.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Hámozzuk meg az almákat és a fotón látható módon szeleteljük fel.
Egy keverőtálban verjük fel az egész tojást habosra, adjuk hozzá a cukrot, a rumot és a vanília kivonatot. Szitáljuk hozzá a lisztes keverék felét, majd óvatosan keverjük hozzá az olvasztott vaj felét is. Adjuk hozzá a maradék lisztes keveréket, majd a maradék vajat.
A masszát egyenletesen simítsuk el a tortaformába. Nyomkodjuk a masszába az almákat a fotón látható módon.
Mehet a sütőbe! Sütési idő 35-40 perc. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.
Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje.
A tetejét meghinthetjük porcukorra, de ecsettel vékonyan sűrű szirupot (szörpöt) is kenhetünk rá, szép fényt, jó ízt ad neki.
Tálalás: önmagában is finom, de tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is szervírozhatjuk.
A sütőforma a Green Bazaar webáruházban beszerezhető >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.