Szirupos citromkenyér
Bár kenyérnek nevezik a formája miatt, ez egy igencsak finom, relatíve könnyen elkészíthető kevert süti. A tésztája a citromsziruptól nemcsak kellemes citrusos ízt kap, de nagyon jó állagot is. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók közepes méretű, magas peremű tepsihez
(közepes tortaformában is megsüthető)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
20 dkg olvasztott (nem forró!) vaj
4 közepes tojás
2 biocitrom reszelt héja (vagy egy tasak Finesse reszelt citromhéj)
2 dl tejföl (1 egész és egy fél kis dobozos)
2 dl frissen facsart citromlé
fél tk só
1 tk sütőpor
csipetnyi szódabikarbóna
szóráshoz kb. 1 mk egész (nem darált) mák
Sziruphoz
1,5 dl citromlé
150 dkg cukor
Elkészítés
Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót.
A cukrot keverd ki alaposan az egész tojásokkal, majd add hozzá a citromhéjat és a citromlevet, végül a tejfölt és a vajat. Keverd az egészet egynemű masszává, ezután a száraz összetevőket 2-3 részletben keverd hozzá.
A tésztát egy kicsit hagyd pihenni szobahőmérsékleten, majd öntsd a sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, enyhén lisztezett sütőformába.
Előmelegített sütőben süsd 180-as hőfokon (légkeverőn) kb. 10 percig, majd mérsékeld a hőfokot 160-ra és így süsd tovább még 20-25 percig.
A szirup elkészítése: végy egy közepes lábast, keverd a cukrot a citromléhez és forrald 4-5 percig.
Ha megsült a citromkenyér, hagyd kicsit hűlni. Hurkapálcával szurkáld meg több helyen, majd egyenletesen öntsd rá a szirupot. A tetejét megszórhatjuk kevés darált mákkal.
Nyitókép: Melanie Dompierre, foodiesfeed
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.