Szirupos citromkenyér

Bár kenyérnek nevezik a formája miatt, ez egy igencsak finom, relatíve könnyen elkészíthető kevert süti. A tésztája a citromsziruptól nemcsak kellemes citrusos ízt kap, de nagyon jó állagot is. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók közepes méretű, magas peremű tepsihez

(közepes tortaformában is megsüthető)

25 dkg liszt

15 dkg cukor

20 dkg olvasztott (nem forró!) vaj

4 közepes tojás

2 biocitrom reszelt héja (vagy egy tasak Finesse reszelt citromhéj) 

2 dl tejföl (1 egész és egy fél kis dobozos)

2 dl frissen facsart citromlé

fél tk só

1 tk sütőpor

csipetnyi szódabikarbóna

szóráshoz kb. 1 mk egész (nem darált) mák

Sziruphoz

1,5 dl citromlé

150 dkg cukor

Elkészítés

Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót.

A cukrot keverd ki alaposan az egész tojásokkal, majd add hozzá a citromhéjat és a citromlevet, végül a tejfölt és a vajat. Keverd az egészet egynemű masszává, ezután a száraz összetevőket 2-3 részletben keverd hozzá.

A tésztát egy kicsit hagyd pihenni szobahőmérsékleten, majd öntsd a sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, enyhén lisztezett sütőformába.

Előmelegített sütőben süsd 180-as hőfokon (légkeverőn) kb. 10 percig, majd mérsékeld a hőfokot 160-ra és így süsd tovább még 20-25 percig. 

A szirup elkészítése: végy egy közepes lábast, keverd a cukrot a citromléhez és forrald 4-5 percig.

Ha megsült a citromkenyér, hagyd kicsit hűlni. Hurkapálcával szurkáld meg több helyen, majd egyenletesen öntsd rá a szirupot. A tetejét megszórhatjuk kevés darált mákkal.

Nyitókép: Melanie Dompierre, foodiesfeed

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

hirdetés