A Daim mandulatorta receptje. Kedvenc az IKEA-ból
Szépen szeletelhető, nagyon finom torta!
Hozzávalók
Tésztához
5 tojásfehérje
12 dkg nádcukor
25 dkg darált mandula
1 csepp citrom
1 tk kakaó
Krémhez
5 tojássárgája
4 dkg nádcukor
1,5 dl tejszín
4 dkg fehér csokoládé
1 púpos evőkanál keményítő
20 dkg vaj
Tetejére
15 dkg Daim tejcsoki (grillázst, karamellizált mandulát tartalmaz)
4 dkg vaj
Elkészítés
Alap
Válaszd szét a tojásokat, verd félkemény habbá a fehérjéket, add hozzá a cukrot, a citromot, verd addig, amíg fényes és csúcsos habot kapsz. Ezután egy spatula segítségével forgasd bele a darált mandulát és a kakaót.
Egy kerek tortaformát vajazz ki, az aljára tegyél sütőpapírt és simítsd bele a masszát. (21 centis formát használtam, így könnyen ketté lehet vágni a elkészült tortalapot.)
Sütési idő: előmelegített sütőben 180-as hőfokon 35 perc.
Hagyd teljesen kihűlni!
Krém
Egy hőálló tálban keverd simára tojássárgákat, a keményítőt, a tejszínt és a cukrot.
Tedd a tálat vízgőz fölé, és habverővel kezd el kevergetni. 10-15 perc szorgos munka meghozza a kívánt végeredményt: sűrű, fényes krémet.
Vedd le a gőzről a tálat, a felaprított fehér csokoládét keverd el benne, majd a felkockázott vajat is, kis adagonként.
Az elkészült krémet a hűtőben teljesen hűtsd le.
A torta összeállítása
Vágd ketté a tortalapot, és kend meg vastagon a krémmel.
Helyezd rá a másik tortalapot, és annak a tetejét is kend meg a krémmel.
Tedd a fagyasztóba fél órára.
Vízgőz felett olvaszd össze a Daim csokoládét a vajjal, alaposan keverd el.
A lehűtött torta tetejére csorgasd az olvasztott csokit.
Hagyhatod az oldalán lecsorogni a csokoládét, de visszateheted a formába is és így csak a tetejére kerül krém.
A maradék krémmel bevonható a torta oldala.
Ha elkészültél, tedd pár órára a hűtőbe.
Ui. A csokit az IKEA áruházban vettem, 25 dekás kiszerelésben kapható.
Nyitókép: B. Csánk Györgyi, csaak.blogspot.com
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.