Fondant mintázóval díszített vajas keksz
A pate sablée magas cukor- és vajtartalmú tészta, omlós és ízletes. Használhatjuk különféle ízesítésű kekszek alapjaként, de különféle gyümölcsökkel is megtölthetjük. A tészta kreatívan díszíthető horgolt csipkével, sütipecséttel, fondant mintázó szettel vagy hengerrel.
Hozzávalók 40-50 db kekszhez
250 g finomliszt
200 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
egy csipet tengeri só
2 db tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés
A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait. Összedolgozzuk a vajas morzsalékkal, végül beledolgozzük az összes lisztet.
A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Frissentartó fóliába csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)
Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk, a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát nagyjából 5 milliméter vastagra.
A fotókon látható kekszeket hullámos szélű süteménykiszúróval szúrtuk ki, majd fondant mintázó pecséttel mintákat nyomtunk rá.
A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.