Fondant mintázóval díszített vajas keksz

A pate sablée magas cukor- és vajtartalmú tészta, omlós és ízletes. Használhatjuk különféle ízesítésű kekszek alapjaként, de különféle gyümölcsökkel is megtölthetjük. A tészta kreatívan díszíthető horgolt csipkével, sütipecséttel, fondant mintázó szettel vagy hengerrel. 

Hozzávalók 40-50 db kekszhez

250 g finomliszt

200 g enyhén puha vaj

100 g porcukor

egy csipet tengeri só

2 db tojássárgája

1/2 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés

A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait. Összedolgozzuk a vajas morzsalékkal, végül beledolgozzük az összes lisztet.

A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Frissentartó fóliába csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)

keksz_mintazott1

Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk, a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát nagyjából 5 milliméter vastagra.

A fotókon látható kekszeket hullámos szélű süteménykiszúróval szúrtuk ki, majd fondant mintázó pecséttel mintákat nyomtunk rá.

keksz_mintazott2

keksz_mintazott3

keksz_mintazott6

keksz_mintazott7

keksz_mintazott8

keksz_mintazott9

keksz_mintazott13

A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =

hirdetés