A méhem nélkül is nő vagyok!

Dorka sorstársam volt a lombikozásban, később az örökbefogadásnál. Több mint tíz éves ismeretségünk alatt segítőként és barátként is mellette voltam élete fordulópontjainál. A nőnap adta az apropóját annak, hogy végiggondoljuk Dorka útját a kislányléttől a felnőttségig…

Dorka fiús lány volt – alacsony, apró mellű, rövid hajú, de áradó energiái és mosolya mégis elbűvölte a fiúkat az általános iskolában. A középiskola éveire viszont láthatatlanná fakult a többi lány között. Dorka nem szerette azt az iskolát, és azt az időszakot sem – a dacos, karcos, zavaros, ködös kamaszéveket, amit szüleinek a válása csak még nehezebbé tett.

Dorkának persze lett első nagy szerelme, aki kötelezően össze is törte a szívét néhány évvel később. Aztán lettek kisebb szerelmek, egy-két majdnem vőlegény, de neki nem volt sürgős a házasság. Szeretette, amikor nem volt egyedül, de mégis független maradhatott.

Időközben továbbtanult és a temperamentumának, érdeklődési területének való munkát is kapott. Harminc éves korára megtalálta önmagát – a maga Martens bakancsos, fekete nadrágos, bölcsészkülsős módján.

Sosem gondolta magáról, hogy szép, vagy, hogy nőies, de azt, hogy „vagány, temperamentumos, megjegyezhető és szerethető jelenség”, el tudta fogadni a világtól. És az oltár előtt kimondta közben az igent…

esküvő

Nem érezte, hogy a nőiességén túl nagy sebet ejtett volna az, amikor kiderült, hogy nem lehet természetes úton gyermekük. Az első lombikprogramot Dorka még friss energiákkal csinálta végig. Akkor vesztette el először a talajt a lába alól, amikor az így fogant kisbabájuk elhalt… Úgy érezte, hogy „eltűnt a hasából a fény…” A második és a harmadik beültetésnél már nagyon fáradt volt; sötétnek és hidegnek érezte magát belül. Megtanult félni – megtapasztalta azt, hogy a teste cserben tudja hagyni. A negyedik beültetést nem vállalta az orvosa, mert Dorka hatalmas miómákat növesztett – daganatokat a vágyott gyermekek helyett… És bár jó néhány hónapnyi önismereti munka árán „eltüntette” ezeket, beültetett embrióik ezután sem tapadtak meg. Az ötödik lombikprogram után Dorka a férjével összekapaszkodva benyitott az örökbefogadás feliratú ajtón.

Kislányuk érkezése után Dorka kivirágzott. Bár már elmúlt negyven éves, láthatóan és érezhetően megváltozott. Másképp öltözködik, finoman sminkel, lágyabb, áradóbb és szégyentelenül potyognak a könnyei az óvodai anyák napi ünnepségen.

Dorkát segítette egy férj, aki a gyermektelen években is a szerelmét látta benne, nem pedig a nőt, „aki majd fiút szül neki”. Tudták, hogy az ölelkezés, a szeretkezés hatalmas összetartó erő, és nem csak a „gyerekcsináláshoz” fontos. Dorka receptjének alapja az önelfogadás volt, és egy stabil, fejlődőképes párkapcsolat, amit nem rombolt le a sok fájdalom.

Mivel nincs általános okosság arra, hogy ki hogyan érkezhet meg a maga női oldalához, ezért magadnak kell feltenni a kérdést, hogy számodra mi minden jelenti a nőiességet. Hogyan van jelen az életedben? Kitől kaptál ehhez jó mintát? Mitől érzed, éreznéd azt kiteljesedni?

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − négy =

hirdetés