Dekupázstechnikával díszített csatos fadobozok

Sokféle díszíthető tárgy létezik, melyeket kifejezetten azért készítenek, hogy különféle hobbitechnikával egyedi dísztárgy válhasson belőlük. Egyszerű csatos fadobozt dekoráltunk szalvétatechnikával.

Felhasznált anyagok, eszközök

Dekupázs rizspapír

Dekupázsragasztó és lakk (2in1)

Olló

Szivacs, ecset (vagy szivacsecset)

Praktikák szalvétatechnikához

A rostos rizspapír kifejezetten praktikus dekupázstechnikához; a minta- és színválaszték kimeríthetetlen. Könnyebb vele dolgozni, mint a szalvéta hártyavékony felső rétegével. Nem szakad olyan könnyen, sőt, használat előtt kevés vizet is spiccelhetünk rá; nedvesen könnyebben el tudjuk simítani a ragasztóval átkent felületen. (Száraz rizspapírral is könnyű dolgozni.) A rizspapír mellett szól az is, hogy relatíve nagy mérete miatt nagyobb tárgyakat is díszíthetünk vele anélkül, hogy megtörnénk a minta folytonosságát, akár egyetlen rizspapírral is be tudjuk vonni az adott tárgyat. A képeken látható dobozok is így készültek. A dobozt fehér színű akrilfestékkel alapoztuk (egy réteget vittünk fel), száradás után következett a ragasztás, végül a lakkozás.

Szalvétatechnikánál fontos, hogy a ragasztót egyenletesen, vékony rétegben vigyük fel, ne maradjanak az adott tárgyon száraz felületek, különben a rizspapír felhólyagosodik, a vékony szalvéta könnyen ki is szakadhat. A rizspapírt ragasztás után lakkal kenjük át, lakkozással a kisebb szépséghibák helyrehozhatók. (Ha szalvétát használunk, várjuk meg, míg a ragasztó megszárad; a száraz felületet lakkozzuk, mert az átázott szalvéta könnyen sérül, szakad.)

A dekupázs jól kiegészíthető repesztőtechnikával, amitől az adott tárgy patinás jelleget kap. A repesztőtechnikát korábbi összeállításunkban ismertettük >>

 

 

Kapcsolódó összeállításunk

Egyedi falikép: szeletelt fa szalvétatechnikával díszítve

Egyedi falikép: szeletelt fa szalvétatechnikával díszítve

Nem kidobni, megmenteni! Szalvétatechnikával felújított kaspók

Nem kidobni, megmenteni! Szalvétatechnikával felújított kaspók

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =

hirdetés