Sós szuflé ebédre, vacsorára: így készül a sajtos felfújt
A szuflé alapja a tojáshab, ami laza szerkezetűvé, könnyűvé teszi a tésztát. Sokféle ízesítéssel elkészíthető. Érdemes kipróbálni a sajtszuflét is, amit általában a gyerekek is szeretnek. Sütésből megmaradt tojásfehérjét is hasznosíthatunk hozzá.
Hozzávalók 4 szuflé formához (9,5 cm átmérő)
20 dkg sajt vegyesen (ementáli, eidami, cheddar, gouda, trappista)
3 tojás
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió, curry
Elkészítés
A sajtot reszeljük le.
A tojásokat válasszuk szét.
A vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, s amikor kezd fehéredni, öntsük hozzá a hideg tejet és főzzük csomómentesre. Sűrűbb masszát kapunk.
Hagyjuk pár percig hűlni, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük. A végén keverjük hozzá a sajtot.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá és 2-3 részletben keverjük a sajtos masszához.
Az olajjal vékonyan megkent szufléformák 2/3-át töltsük meg.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 30-35 percig.
A szuflé frissen jó; melegen tálaljuk. Friss salátát, párolt zöldséget, rizsköretet kínálhatunk mellé.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Receptajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.