Kistányér: pulykavirslis-sajtos sült buronyapüré gyerekeknek
Kistányér rovatunkban elsősorban ovis, kisiskolás korú gyerekek számára ajánlunk recepteket, saját konyhánkból. Elsőként egy gyorsan összedobható virslis egytálételt. Burgonyapüré az alapja. Nagy kedvenc nálunk.
Hozzávalók 2 gyermek számára
kb. 75 g mini pulykavirsli (a Sága mini pulykavirslije kifejezetten gyerekeknek készül; szója-, glutén- és laktózmentes, hústartalma 80%, hozzáadott E-, B6-vitamint, kalciumot, folsavat tartalmaz)
kb. 4 nagyobb burgonya
3-4 dkg reszelt sajt
1 tojás
1-2 dkg vaj
csipetnyi só
kb. 1 mokkás kanálnyi (mk) kurkuma
1/4 mk szerecsendió
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben főzzük puhára, majd kevés vajjal pürésítsük. Adjunk hozzá egy egész felvert tojást, sózzuk, keverjük hozzá a kurkumát és a szerecsendiót. A kurkuma szép sárga színt ad a burgonyának, az íze is kellemes, gyermekek is fogyaszthatják. A pürét kanalazzuk vékonyan kivajazott kis jénai tálba.
Tegyünk rá kevés reszelt sajtot, majd tűzdeljünk bele virslit, végül szórjuk rá a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
Néhány vékony szelet kígyóuborkával és retekkel tálaltuk.
Szabad-e virslit adni a gyereknek?
A virsli pépesítéssel készülő húskészítmény. A hagyományos, jó minőségű virsli alapanyaga húspép, víz, fűszerek; a pépes keveréket bélbe töltik (többnyire juh vékonybelébe), főzik, esetleg füstölik. Sajnos a gyerekek számára készült virsli sem mentes élelmiszer-adalékanyagoktól, de – szerintünk – heti, kétheti gyakorisággal be lehet iktatni az étrendbe, ha a gyermek szereti.
Fotó: Életszépítők
Várjuk a kicsik kedvenc receptjeit! A legjobbakat örömmel közkinccsé tesszük. Ide küldhetitek a recepteket és az ételfotókat: szerkesztoseg@eletszepitok.hu. Tárgy mezőbe írjátok: Kistányér
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.