Impozáns világörökségünk – Dunai panoráma a Várkert Bazárból

A Várkert Bazár a főváros I. kerületében található, az Ybl Miklós téren. Kiemelt műemlék, a világörökség része. Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai egykor üzletekkel voltak tele. A második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Az épületben működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, mely számos zenei rendezvénynek, koncertnek adott otthont. Állapota az 1980-as évektől fogva folyamatosan romlott, végül lezárták, s évtizedekig kellett várni újbóli megnyitására. Felújításáról 2011-ben született határozat; a kivitelezés 2013 nyarán kezdődött. A megújult Várkert Bazárt 2014 augusztus 29-én nyitották meg a látogatók előtt. 

A Világörökség részét képezi a Szabadság híd és a Margit híd által közrefogott budai és pesti Duna-part is, amelyre lenyűgöző panoráma nyílik a Várkert Bazárból.

Az Öntőház udvaron május utolsó hétvégéjén Ínyenc fesztivál és jazz koncertek várták az érdekődőket.

hirdetés 

hirdetés 

Négy méter magas Mária szobor a Várkert Bazár Cortina-falán, a Vízhordó-lépcsőnél. Mátyássy László szobrászművész alkotása.

– A szobor érdekessége, hogy Mária nem ér hozzá a gyermek Jézushoz, kezeit csak óvó mozdulattal előtte tartja, s ily módon a gyermek lebeg anyja teste előtt, érzékeltetve a misztériumot, a csodát, amelyet a megtestesülés jelent – nyilatkozta korábban a szobrászművész.

A képen látható kavicsok 2015. május 31-én készültek a Csókolom, bejöhetek? c. gyermeknapi rendezvényen. A KaviCsók kézműves foglalkozás keretében Csók István festményeit ábrázoló képekből készíthettek festett, dekupázsolt kavicsokat, könyvjelzőket a résztvevők. A Csók István, a derűs élet festője című tárlat 2015.  július 5-ig látogatható.

Remek összefoglalót közölt korábban a Várkert Bazár felújításáról és történetéről az Építészfórum. Érdemes elolvasni >>

Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenkilenc =

hirdetés