Citromfát nevelünk – A magoncok túlélték az első telet. Mit tehetünk a takácsatkák ellen?

2015. júniusában néhány napos áztatás után cserépedénybe ültettünk 20 darab citrommagot. A magokat boltban vásárolt gyümölcsökből nyertük ki. A fejlődés első időszakáról, tapasztalatainkról eddig négy képes összeállítás készült, szakértői tippekkel kiegészítve, melyek itt olvashatók. Tudtuk, hogy a téli időszak megpróbálja a zsenge növényeket; nem mindenki tud megfelelő körülményeket biztosítani számukra fűtött lakásban. Jó hír, hogy a magról kifejlődött növények – magoncok – nagy része túlélte a telet. Idei első összeállításunkban a teleltetés tapasztalatairól számolunk be.

Mivel a magokat nyáron ültettük el, a hidegebb idő beköszöntéig a szabadban nevelkedtek. A lakásban nevelt magoncok számára a fűtési időszak nagy próbatételt jelent, mivel nem bírják a fűtést. Ha az éjszakai hőmérséklet 5 fok alá csökken, fűtetlen, világos helyre kell tenni a növényeket, és az öntözést minimalizálni kell. Télen a citrusok gyökérzete parafásodik, ezért kell az öntözést felfüggeszteni, mert ha a növényt víz éri, rothadásnak indulhat. Télen sokat kell szellőztetni, egyébként nincs más teendő.

A lakás leghűvösebb pontján teleltek át; igyekeztünk olyan helyet választani, ahol elegendő napfény éri. Az öntözést teljesen nem függesztettük fel, 12-14 naponta kaptak vizet, havonta zuhany alatt lemostuk a leveleket. Egy-másfél hónap elteltével néhány egyed száradásnak indult, nem sikerült őket megmenteni, de 6-7 életerős magonc – úgy tűnik – átvészelte az első telet.

Magasságuk 22-27 centi, az erősebb egyedek levelei 6-7 centi hosszúak. Zsenge koruk ellenére is masszív növények, erős szárral. A cserépedényben 2-3 teljesen egészséges egyed látható, a többi leveleit viszont megtámadta a takácsatka (Tetranychus urticae), a szobanövények leggyakoribb kártevője. Az atka számára ideális a fűtött lakás – a zárt, száraz meleg levegőt kedveli. Hohner Fefe citrus szakértő szerint a paraziták által megtámadott levelek nagy valószínűséggel lehullanak, de a növény életben marad.

citromfa_2016_marcius_6

citromfa_2016_marcius_7

Az atkák elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha a fertőzött leveleket szappanos vízzel lepermetezzük. Szivacsot is használhatunk hozzá. A levél mindkét oldalát törölgessük át vagy permetezzük, mivel a paraziták a levelek alsó részén fészkelnek. A műveletet érdemes 2-3 naponta megismételni. Amire citrusoknál figyelni kell: az új hajtásokat tönkreteheti a szappan.

Az atkával fertőzött növényeket szeparáljuk el a többitől, mert azok is megfertőződhetnek.

Mivel az atka nem kedveli a szellős, huzatos helyet, amint beköszönt a jó idő, a magoncok ismét kikerülnek a szabadba. Más teendő egyelőre nincs velük.

citromfa_2016_marcius_1

citromfa_2016_marcius_2

citromfa_2016_marcius_4

citromfa_2016_marcius_5

 

hirdetés 

hirdetés 

Citromfát nevelünk – korábbi összeállításaink a képre kattintva érhetők el

Citromfát nevelünk – a csírázás és növényfejlődés első hetei

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − négy =

hirdetés