Kertészkedés fedett helyen, avagy miért jó a növényeknek az üvegház?

Üvegház kialakítható üveg, áttetsző műanyag fólia vagy akár szénabála és régi ablakok felhasználásával – bármelyik megoldást is választjuk, ideális körülményeket biztosíthatunk növényeink számára.

Az időjárás kiszámíthatatlan; a váratlan jelenségek nagy kárt tehetnek a szabadtéri növényekben. A megfelelően kialakított üvegházban fejlődő egyedek azonban védve vannak, ezáltal nincsenek kiszolgáltatva szakadó eső okozta eróziónak, erős szélnek, havazásnak.

Az üvegházban  kontrollálhatjuk a belső környezetet; az üvegház falai megszűrik a káros napsugarakat, szellőztetéssel fenntarthatjuk az optimális hőmérsékletet és páratartalmat.

A kialakított mikroklíma üvegházhatást hoz létre, ami lehetővé teszi a vegetáció meghosszabbítását; a hőingadozástól védett növények így hidegebb évszakokban is termeszthetők, olyankor is, amikor szabadtérben már nem fejlődnének.

A kellően szigetelt üvegház nem csak megfelelő klímát teremt, de védelmet is nyújt a károkozók és a kártevők ellen. A rágcsálók és a rovarok okozta károk megakadályozása mellett a betegségek terjedésének, valamint a gyomok elszaporodásának is gátat szab.

Milyen üvegházak léteznek?

Az üvegház elhelyezése szerint három alaptípust különböztethetünk meg: a csatolt, a szabadon álló és az összekapcsolt típust.

Csatolt üvegházak

Kivitelezésük egyszerűbb és olcsóbb lehet, mivel ezek a típusok meglévő épülethez kapcsolódnak (lásd fotó lent), ezáltal például a már meglévő fal anyagszükségletével csökkennek a költségek.

Szabadon álló üvegház

Ahogy a neve is sugallja, önálló szerkezet négy fallal és mennyezettel. Ennek a típusnak az az előnye, hogy elhelyezését nem korlátozza más épület fekvése.

Összekapcsolt üvegház

Nagy mennyiségű növénytermesztés, termelés esetén ideális, a rendelkezésre álló területen több üvegházegység van egy eresz mentén csatlakoztatva. A kialakított osztatlan helyiség hatékonyabbá, ezáltal gazdaságosabbá teszi a fűtési-, hűtési- és az öntözőrendszer működtetését.

Kisebb háztáji üvegház az úgynevezett hideg kert, melynek szerkezete fából, vagy műanyag csövekből, és azokat fedő üvegből vagy fóliából áll. A hideg kertből fűtőrendszer beépítésével melegágyást hozhatunk létre.

Az üvegházak speciális változatai régi ablakok, használt műanyag palackok, tápláló szénabálákból épülnek. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a földbe ásott vermet is.

A témát hamarosan folytatjuk

 

Nagy Adrienn

 

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

Ajánló

5 tipp az üvegház elhelyezéséhez

Korai hajtatás:
tavaszi virágok télen

Hugelkultur:
dombágyás komposztból

A négyzetméteres
kertészkedés alapjai

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 − egy =

hirdetés