Öntözés helyett: gyöngyben fejlődő dísznövények. Mutatós dekoráció, hasznos tápanyag a hidrogolyó

A hidrogolyóként, hidrozseléként és -gélként is ismert anyag rendkívül jó víztároló képessége miatt alkalmas beltéri cserepes növények és vágott virágok vízszükségének biztosítására. Kapható olyan változat is – a biogél -, amely nemcsak vizet, hanem minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely megtalálható a termőföldben, így a növényeket akár hetekre is magukra lehet hagyni öntözés, tápanyag utánpótlás nélkül. A hidrozselé lehet színtelen, áttetsző vagy színes, többféle kapható. Üvegedényben mutatnak igazán jól. Alkalmi dekorációt is készíthetünk hidrozseléből. A színes gyöngyökbe virág helyett LED gyertyát is állíthatunk, így látványos hangulatvilágítást kapunk.

Használata nagyon egyszerű. A gyöngyök száraz – csomagolt – állapotukban 3-5 milliméter átmérőjűek, kemények. A kristályokat tegyük egy nagy edénybe. Egy kis tasaknyi hidrogélhez egy liter víz szükséges. Szórjuk a vízbe a gyöngyöket, s hagyjuk 8-10 órát állni. A hidrogél ez idő alatt magába szívja a vizet, megduzzad.

hidro3

Akár a gyöngy! A képen biogél látható, amely nemcsak víz-, hanem tápanyag utánpótlásra is alkalmas

hidro4

Hidrozselé – áttetsző anyag. Különböző színben és víztiszta, színtelen változatban is beszerezhető

hidrogolyo

hidrogolyo1

hirdetés 

hirdetés 

hidrogel1

hidrogel2

Hidrogél virág

A felesleges vizet szűrjük le, s ezután használhatjuk a gélt. Vágott virágot, gyökeres dísznövényt is állíthatunk a gélbe. Cserepes dísznövények esetén érdemes olyan fiatalabb növényeket használni, melyek nem érzékenyek a különböző termőföld típusokra és nem igényelnek sok vizet. Mielőtt a gélbe helyeznénk a növényt, mossuk le a gyökeréről a földet.

Vágott virág és gyökeres növény esetében se tegyük a géllel teli edényt radiátor közelébe vagy közvetlenül a napfényre. Ha a gél veszít nedvességtartalmából, adjunk hozzá vizet.

A gél hónapokig használható.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy + 15 =

hirdetés