Hogyan gyűjtsük, tároljuk kedvenc haszon- és dísznövényeink magjait?

A magok betakarítása a legjobb módja annak, hogy kertünk díszeit, jól termő zöldségeit évről évre megőrizzük. A magok nem igényelnek sok törődést, hiszen a megfelelő érettséget elérő szemeket kiszáradásuk után, hűvös helyen akár évekig is tárolhatjuk.

Mikor gyűjtsük be a magokat?

A virágok elszáradása után a megbarnult vagy már fekete magokat leszedhetjük, még mielőtt leszóródnának a növényekről. Zöldségek, gyümölcsök magvait csak érett termésekből gyűjtsük össze! A virágmagokkal ellentétben, a zöldség- és gyümölcsmagvakat meleg, száraz helyen kell kiszárítani tárolásuk előtt.

Hogyan tároljuk a magokat?

A száraz magokat hűvös, száraz helyen tároljuk címkézett papírtasakokban, befőttesüvegekben. A tárolókra írjuk fel a növény nevét, a begyűjtés dátumát, és akár az optimális ültetési feltételeket is. A megfelelő módon elhelyezett szemek akár három-négy évig életképesek maradnak.

Hogyan őrizzük meg a zöldségmagokat?

A paradicsom- és uborkamagokat érett, félbe vágott termésből préseljük ki egy edénybe. Adjunk hozzá két evőkanál vizet, és hagyjuk a magokat fermentálni (erjedni) négy napon át szobahőmérsékleten. A magokat keverjük össze naponta egyszer. A negyedik nap öntsük le a vizet, és terítsük egy rétegben a magokat textilkendőre, majd hagyjuk száradni legalább két napig.

A bebarnult, kinyílt hüvelyekből a babot és borsót 1-2 hét szárítás után tárolhatjuk. A szemek száraz helyen 50 °C alatt maradnak életképesek.

A gyógynövények magjait könnyen be tudjuk takarítani, ha a növény teljesen kiszáradt. Szórjuk a magokat papírra, majd tegyük felcímkézett tárolóba! Ezt a módszert alkalmazhatjuk salátamagok megőrzésénél is.

Fontos tudni, hogy a hibrid növények magvaiból nem fog a szülőnövényhez hasonló növény fejlődni. Kereszt beporzás néha előfordul tök, sárgadinnye, mézharmat, görögdinnye és a kukorica esetében, ezért érdemes ezeknek a növények magvait kertészetből beszerezni.

Nyitókép: waysandhow.com

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

Ajánló

NO DIG Garden

Veteményes kert ásás nélkül? Van ilyen!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − tizenegy =

hirdetés