Növénytársítás: a vegyszermentes kertészkedés alapja

Konyhakertünk kialakítása során körültekintően kell megválasztanunk egyes növények helyét, mivel a növények egy része egymásra előnyösek, hátrányosak vagy közömbösek lehetnek. A különböző növényeket olyan társításban kell elrendezni, hogy mindegyik pozitív hatást gyakoroljon a vele szomszédos egyedekre. Az növények közül egyes fajták a föld feletti részeinken keresztül (például az illatanyaguk segítségével), míg mások a gyökérzónában érvényesülő hatásokat gyakorolnak szomszédjaikra.

Bizonyos növények lehetnek kedvező hatású, és védelmező társnövények; a szomszéd növények kártevőit riasztó; valamint kórokozóit elhárító fajok.

Azok a növények társíthatóak, melyek különbözőképpen hasznosítják a talaj tápanyagkészletét, más-más talajbaktériummal működnek közre, valamint betegségeik, kártevőik is eltérőek.

 

Néhány társítási példa

1. példa

1. sor sárgarépa

2. sor hagyma

3. sor sárgarépa – ez az elrendezés kölcsönös védelmet nyújt a sárgarépa- és a hagymalégy ellen

4. sor paradicsom, ami rövid tenyészidejű elővetemények – metélőhagyma, korai saláta, hónapos retek, mustár – után a májustól októberig terem

5. sor sárgarépa – ez a kultúra a paradicsomot védő szomszédság

2. példa

1. sor zeller és karfiol későbbi palántázására tartjuk fenn – az egyik szomszéd védelmet nyújt a zellerrozsda ellen, a másik a káposztalégy hernyóit hárítja el

2. sor fejes saláta és hónapos retek vegyesen – itt a saláta védelmet nyújt a bolhafertőzés ellen

3. sor uborka közé tépősaláta (pár centiméteres kötésben) ugyancsak retekkel keverve – az uborka (fajtól függően) októberig terem

4. sor fejes saláta és korai retek – mikorra az uborka indáinak szüksége lesz a területre, addigra a salátavetés kikerül a sorból

5. sor karfiol vagy a korai fejes káposzta és a zeller együtt

fuszerkert

A módszernek megfelelően a különböző növényfajokat nem ágyásonként, hanem soronként rendezzük el, és ezeket a sorokat az évek folyamán nem változtatjuk.

A növénytársításkor érdemes tehát, úgy elhelyezni a növényeket, hogy azok termései, hasznos növényi részei egész évben betakaríthatóak legyenek. Ezáltal, a jól megtervezett kertünkben, a termést kora tavasztól késő őszig folyamatosan szüretelhetjük, az év során többször vethetünk, és palántázhatunk.

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
5 válaszok
 1. Gonda Éva
  Gonda Éva says:

  Köszönöm, pont jókor jött a küldemény a fb.-on. Nagyon örülök neki! Nagy szükségem van most a tudásra, mert szeretnék örömmel kertészkedni. Egy tanulni vágyó ötvenes… :)

  Válasz
 2. Fejes Teréz
  Fejes Teréz says:

  Kedves Adrienn! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra, s máris lenne a témával kapcsolatos kérdésem: tekintettel arra, hogy imádom a zöldborsót, a kertemben nagy területet foglal el ilyenkor tavasszal, gyakorlatilag júniusban felszabadulva, amit utána ültetek, nem érik be. Van valami megoldás arra, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

  Válasz
  • Nagy Adrienn
   Nagy Adrienn says:

   Kedves Teréz!
   A zöldborsó nekem is az egyik kedvenc zöldségem, azonban mint minden növénynél ügyelni kell arra, hogy sok évig egy helyre ültetve, ne “zsarolja ki” a talajt, ezért érdemes a megfelelő növényekkel társítva termeszteni.
   A borsó a retek, sárgarépa, kapor, káposztafélék társaságában, valamint a burgonya és fejes saláta szomszédságában gazdagon terem. Kerüljük a hagymával, babbbal való társítását!
   A borsó (korai), utána galambbegysaláta, előtte mustár vagy lóbab ültethető.
   Egy jó példát is találtam a társításra.
   A borsó (korai), utána galambbegysaláta, előtte mustár vagy lóbab. 1. sor cékla, saláta; 2. vöröskáposzta, zellerrel; 3. cékla, saláta; 4. borsó vagy késői káposzta; 5.sorba ismét cékla, saláta; 6. karfiol zellerrel; 7. korai saláta
   Termésben gazdag és örömteli kertészkedést kívánok!

   Válasz
 3. Árpád
  Árpád says:

  Szervusz Adrienn!

  Pont ilyet keresünk egy ideje.
  Segítesz megcsinálni : milyen magból mit mikor hogyan mennyi víz stb. ?
  Előre is köszi a választ

  Árpád

  Válasz
  • Nagy Adrienn
   Nagy Adrienn says:

   Kedves Árpád!

   Bármely mag legyen az bio, vagy nem bio vetőmag termeszthető ilyen módon. A szükséges víz mennyiség pedig a vetett fajtától, a talaj adottságoktól, időjárástól stb. függ. Azt, hogy mit mikor kell vetni szintén növénytől függ. Érdemes interneten rákeresni a különböző zöldségek/fajták tulajdonságaira, igényeire, fejlődési szakaszaira.

   Üdv.:
   Adrienn

   Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =

hirdetés