Tradicionális magyar desszert: aranygaluska borsodóval
Mindenki fel tud idézni néhány olyan ételt, amelyhez kora gyermekkori emlékek kötik. Nálam ilyen az aranygaluska. Ezt a jellegzetes magyar édességet gyakran kaptuk az óvodában, és többnyire csalódást okozott, mert kissé meg volt égetve a tésztája. Az aranygaluska hasonlóan készül, mint a kalács vagy a bukta, ellenállhatatlanná a cukros dió és az öntet teszi. Fogyókúra idején nem ajánlott. Lássuk, Veronika hogyan készíti!
Hozzávalók a tésztához
50 dkg finomliszt, csipet só, 3-4 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, kb. 2.5 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 2,5 dkg élesztő
Hozzávalók a rétegezéshez
15 dkg durvára zúzott dió, 4-5 evőkanál porcukor (ízlés szerint édesítsük), 8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A hozzávalókat egy nagyobb tálban összedolgozzuk. Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Lágy kalácstésztát készítek, amit langyos helyen a duplájára kelesztek.
Ha megkelt, a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom, s közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatom.
Egy közepes tortaformát vagy kuglófformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikba pedig porcukorral kevert diót teszek.
A kiszaggatott tésztákat először a vajban, azután a cukros dióban forgatom meg, majd a sütőformába helyezem, egymás mellé, nem túl szorosan. Két réteg tészta kerül a formába, a maradék diót a tészta tetejére szórom.
Nagyjából 20 percig még hagyom kelni a tésztát langyos helyen – konyharuha alatt.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és beteszem sülni a tésztát. Sütési idő nagyjából 40 perc. Ha a teteje kezd megpirulni, alufóliával letakarom.
Így készül a borsodó
Hozzávalók
2 dl fehérbor, 1 dl víz, 1 citrom héja, fél citrom leve,f 4-5 evőkanál cukor, 1 teáskanál liszt, 2 tojás sárgája, 2 tojásfehérje habbá verve
A bort a citromhéjjal felforralom. A vizet, a lisztet, a cukrot és a tojások sárgáját simára keverem. A felforrt bort óvatosan hozzáöntöm. Visszateszem a tűzre, és állandó kevergetés mellett lassú tűzön besűrítem, végül a tojáshabot is hozzákeverem.
Recept: Wágner Veronika | Fotók: The History Kitchen | Szerkesztette: ymon
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.