Somlói galuska. Glutén- és laktózmentes változat

Ezt a somlóit azok is elkészíthetik, akik nem ételérzékenyek – nem érződik az ízén, hogy glutén- és laktózmentes. A piskótája habkönnyű, légies.

Hozzávalók

250 gramm II Pane di Anna Dolci gluténmentes süteményliszt

fél csomag sütőpor

1 dl víz

1 dl olaj

250 g cukor (200-210 g cukor is elegendő)

5 tojás

2 kanál holland kakaópor

Öntet I. (egész adag piskótához)

2 csomag Haas vaníliasodó (a leírás szerint elkészítve)

8 dl laktózmentes tej

cukor ízlés szerint

Öntet II.

10 csapott evőkanál cukor

10 evőkanál víz

6 csapott ek holland kakaópor

1-2 ek étolaj vagy kókuszolaj

Apróra vágott dió

Sárgabaracklekvár (elhagyható)

Mazsola (elhagyható)

250 ml laktózmentes tejszín 1 zacskó vaníliás cukorral és 1 csomag habfixálóval felverve (vagy laktózmentes tejszínhab)

somloi2

Elkészítés

A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét.

A tojásfehérjéhez adjuk a cukor egyharmadát, és verjük kemény habbá.

A lisztet a sütőporral keverjük össze.

A tojássárgákat a cukorral, a vízzel és az olajjal alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Elegyítsük össze, a masszát öntsük a tojáshabba és keverjük össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a massza felét. A másik feléhez keverjük a kakaóport és a tepsi másik felébe öntsük bele ezt is.

180 fokon előmelegített sütőben süssük kb. 30-40 percig alsó-felső sütési módban.

Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk fel.

A vaníliasodót készítsük el az útmutató szerint. Keverjük el a tej egyötödével, adjuk hozzá a többi tejet és forraljuk össze. Egy-két percig főzzük. Langyosodásig érdemes keverni, hogy ne sűrűsödjön be.

A csokoládészószhoz a vizet a cukorral forraljuk fel. Húzzuk félre, adjuk hozzá a kakaóport, keverjük össze és kis lángon főzzük. Végül adjuk hozzá az olajat, s keverjük jól össze.

A sárga piskótával béleljünk ki egy tálat. (Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg rumba áztatott mazsolával – mindkettő elhagyható.) Öntsük rá a vaníliasodót, és szórjuk meg durvára vágott dióval. A dióra kerüljön a kakaós piskóta, kenjük meg lekvárral, szórjuk meg rumba áztatott mazsolával, erre öntsünk ismét vaníliasodót és hintsük meg dióval.

Végül tegyük rá a tejszínhabot és az egészet öntsük le a csokoládészósszal.

Recept, fotó: Hidi Marika Malena konyhája

 

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Mandulás aranygaluska pudingos-tojáshabos öntettel

Mandulás aranygaluska pudingos-tojáshabos öntettel

Kávékrém egyszerűen – Kávés-tejszínes pohárdesszert

Kávékrém egyszerűen – Kávés-tejszínes pohárdesszert

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 14 =

hirdetés