Somlói galuska. Glutén- és laktózmentes változat
Ezt a somlóit azok is elkészíthetik, akik nem ételérzékenyek – nem érződik az ízén, hogy glutén- és laktózmentes. A piskótája habkönnyű, légies.
Hozzávalók
250 gramm II Pane di Anna Dolci gluténmentes süteményliszt
fél csomag sütőpor
1 dl víz
1 dl olaj
250 g cukor (200-210 g cukor is elegendő)
5 tojás
2 kanál holland kakaópor
Öntet I. (egész adag piskótához)
2 csomag Haas vaníliasodó (a leírás szerint elkészítve)
8 dl laktózmentes tej
cukor ízlés szerint
Öntet II.
10 csapott evőkanál cukor
10 evőkanál víz
6 csapott ek holland kakaópor
1-2 ek étolaj vagy kókuszolaj
Apróra vágott dió
Sárgabaracklekvár (elhagyható)
Mazsola (elhagyható)
250 ml laktózmentes tejszín 1 zacskó vaníliás cukorral és 1 csomag habfixálóval felverve (vagy laktózmentes tejszínhab)
Elkészítés
A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét.
A tojásfehérjéhez adjuk a cukor egyharmadát, és verjük kemény habbá.
A lisztet a sütőporral keverjük össze.
A tojássárgákat a cukorral, a vízzel és az olajjal alaposan keverjük ki, majd adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Elegyítsük össze, a masszát öntsük a tojáshabba és keverjük össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a massza felét. A másik feléhez keverjük a kakaóport és a tepsi másik felébe öntsük bele ezt is.
180 fokon előmelegített sütőben süssük kb. 30-40 percig alsó-felső sütési módban.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk fel.
A vaníliasodót készítsük el az útmutató szerint. Keverjük el a tej egyötödével, adjuk hozzá a többi tejet és forraljuk össze. Egy-két percig főzzük. Langyosodásig érdemes keverni, hogy ne sűrűsödjön be.
A csokoládészószhoz a vizet a cukorral forraljuk fel. Húzzuk félre, adjuk hozzá a kakaóport, keverjük össze és kis lángon főzzük. Végül adjuk hozzá az olajat, s keverjük jól össze.
A sárga piskótával béleljünk ki egy tálat. (Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg rumba áztatott mazsolával – mindkettő elhagyható.) Öntsük rá a vaníliasodót, és szórjuk meg durvára vágott dióval. A dióra kerüljön a kakaós piskóta, kenjük meg lekvárral, szórjuk meg rumba áztatott mazsolával, erre öntsünk ismét vaníliasodót és hintsük meg dióval.
Végül tegyük rá a tejszínhabot és az egészet öntsük le a csokoládészósszal.
Recept, fotó: Hidi Marika Malena konyhája
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.