Rumos kocka. Andrea régi családi receptje
Van egy ezeréves, kézzel írt szakácskönyvem, amit még kislány koromban kezdtem el írni. Ebben vannak azok a receptek is, amiket a nagymamám diktált le nekem annak idején. Ez a rumos kocka is ezek közül való. Zárójelben ott van mellette, hogy JÓ. Újra elkészítettem, és tényleg jó. Nagyon jó!
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg finomliszt
15 dkg vaj
1 tojássárgája
1 cs sütőpor
3 dkg cukor
annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta
A tésztát összedolgozzuk. Elfelezzük, egyik felét tepsibe nyújtjuk.
Töltelékhez
15 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
3 tojás felvert habja
2 ek rum
A hozzávalókat összekeverjük, a végén beleforgatjuk a 3 tojásfehérjéből vert kemény habot.
A kinyújtott tésztát megkenjük lekvárral (én sárgabaracklekvárral), rátesszük a tölteléket, befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Érdemes megszurkálni, különben felpúposodik.
180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt ráöntjük a csokimázat.
Hozzávalók csokimázhoz
20 dkg cukor
4-5 ek víz
2 dkg cukrozatlan kakaópor
Ezekből szirupot főzünk. Belekeverünk 5 dkg vajat és 2 ek rumot.
Dermedés után lehet szeletelni.
Fotó, recept: Gallov Andrea, Sherpa Konyhája >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.