Remegős túrógombóc vajban pirított morzsával, édes tejföllel

A puha, remegős túrógombóc titka sokak szerint abban rejlik, hogy a bekevert grízes-tojásos-túrós masszát nem szabad kézzel formázni. Mi, a sokak által követett megoldásnál maradva, gyors mozdulatokkal, kézzel formáztuk a gömböket. A túrógombóc így is remegős lett.

Hozzávalók 10-12 darabhoz

50 dkg áttört túró

2 egész tojás

7 dkg búzadara

fél biocitrom reszelt héja

1 ek kristálycukor

fél tasak vaníliás cukor

csipet só

édes tejfölhöz: 330 g tejföl (20 v. 25 %-os) + 2 ek porcukor

forgatáshoz: 3-4 dkg vaj + kb. 2 merőkanálnyi zsemlemorzsa

turogomboc

Elkészítés

A túrót villával alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a cukrokat, végül a grízt. Jól keverjük össze.

A tojásfehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A habot forgassuk a grízes-túrós részhez.

Hagyjuk 30 percet pihenni a hűtőben, majd hideg vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formáljunk közepes gombócokat belőle.

Forró, lobogó vízbe dobáljuk a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrővel emeljük a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába.

A tejfölt keverjük ki a porcukorral, és tálalás előtt locsoljuk meg vele a gombócokat.

hirdetés 

hirdetés 

Túrós finomságok

Túrós burek kézzel húzott tésztával. Vajdasági olvasónk receptje

Túrós burek kézzel húzott tésztával. Vajdasági olvasónk receptje

Barackos-túrós szelet

Barackos-túrós szelet

Villámgyorsan összeállítható túrós süti

Villámgyorsan összeállítható túrós süti

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizenkettő =

hirdetés