Remegős túrógombóc vajban pirított morzsával, édes tejföllel
A puha, remegős túrógombóc titka sokak szerint abban rejlik, hogy a bekevert grízes-tojásos-túrós masszát nem szabad kézzel formázni. Mi, a sokak által követett megoldásnál maradva, gyors mozdulatokkal, kézzel formáztuk a gömböket. A túrógombóc így is remegős lett.
Hozzávalók 10-12 darabhoz
50 dkg áttört túró
2 egész tojás
7 dkg búzadara
fél biocitrom reszelt héja
1 ek kristálycukor
fél tasak vaníliás cukor
csipet só
édes tejfölhöz: 330 g tejföl (20 v. 25 %-os) + 2 ek porcukor
forgatáshoz: 3-4 dkg vaj + kb. 2 merőkanálnyi zsemlemorzsa
Elkészítés
A túrót villával alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a cukrokat, végül a grízt. Jól keverjük össze.
A tojásfehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A habot forgassuk a grízes-túrós részhez.
Hagyjuk 30 percet pihenni a hűtőben, majd hideg vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formáljunk közepes gombócokat belőle.
Forró, lobogó vízbe dobáljuk a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrővel emeljük a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába.
A tejfölt keverjük ki a porcukorral, és tálalás előtt locsoljuk meg vele a gombócokat.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Túrós finomságok
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.