Mulino Bianco ihlette omlós keksz, almás és csokis-banános töltelékkel
A tésztához
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 Bourbon vaníliás cukor
2 tojás sárgája
Az almatöltelékhez
2 közepes édes alma
1 dkg vaj
5 dkg barnacukor
1 Bourbon vaníliás cukor
½ kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1/3 kk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 ek vaníliás pudingpor
A csokis-banános változathoz
1 nagy érett banán
tej vagy étcsokoládé tetszés szerint
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A liszthez keverjük a porcukrot, a vaníliáscukrot, majd elkezdjük elmorzsolni a kockára vágott vajjal. Ha már kezd összeállni, hozzáadjuk a tojások sárgáit, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Nem kell agyon gyúrni, csak addig, amíg összeáll. Fóliába csomagolva, egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítjük az almatölteléket. Az almákat meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, enyhén kinyomkodjuk a levét. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzátesszük az almát, a fűszereket és a cukrot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk egy kanál pudingport vagy egy kanál étkezési keményítőt és alaposan összekeverjük. Hűlni hagyjuk.
Ha a banános variációt szeretnénk, a csokoládét tördeljük kis kockákra, a banánt csak közvetlenül az elkészítés előtt hámozzuk és szeleteljük, mert bebarnul.
Lisztezett felületen – vagy két fólia között – 2-3 milliméteresre nyújtjuk a linzertésztát és két pogácsaszaggatóval (az egyik egy kicsit nagyobb, mint a másik) köröket szaggatunk belőle. A kisebb kör lesz a keksz alja, a nagyobb pedig az a része, amit a töltelékre fogunk simítani.
Minden kisebb korongra egy kávéskanálnyi almás tölteléket halmozunk, és befedjük a nagyobb korong tésztával, majd óvatosan körben lenyomkodjuk.
Ha a banános változatot készítjük, a kisebb korong közepére teszünk egy szelet banánt, ráfektetünk egy kockányi csokoládét, és körben szépen lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük kb. 15 perc alatt.
A tölteléket ezerféleképpen variálhatjuk, lehet körtés-csokoládés, csokis-málnás, vagy fügés.
Nagyon finom keksz!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.