Epres créme brulée & paradicsomos szamóca chutney

A créme brulée régi francia édesség, tulajdonképpen egy tejszínes főzött krém, amit sokféle gyümölccsel lehet ízesíteni. Kis kerámiaedényben készül, a tetejét karamellréteg borítja. Az epres változat receptjét Lengyel Ákos séf osztotta meg a közelmúltban megrendezett Epernap c. rendezvényen az érdeklődőkkel. Az összeállításban a paradicsomos szamóca chutney (csatni) receptjét is ismertetjük. Az egzotikus szószt fogyaszthatjuk kenyérre, pirítósra halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, továbbá sült húsoknak is kiváló kísérője.

Hozzávalók az epres créme brulée-hez

5 dl tejszín

50 dkg eper

12 tojássárgája

6 tojásfehérje

1 csomag vaníliás cukor

40 dkg cukor + 2,5 dkg a tetejére

Elkészítés

A tejszínt és az epret összeturmixoljuk, a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral fehérre keverjük. A turmixot felforraljuk, majd hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert cukrot és a tojásfehérjét. Habverővel jól összekeverjük, majd kis kerámiatálkákban peremes tepsibe tesszük. A tepsit megtöltjük vízzel, egészen a peremig, majd a krémet 180 fokon 1 óra alatt készre sütjük. Karamellmintázatot készíthetünk a tetejére (a Mirage Étterem séfje a tűzsárkány nevű szerkezetet ajánlotta hozzá).

Hozzávalók a paradicsomos szamóca chutney-hoz

50 dkg hámozott paradicsom

1 kg szamóca >>

20 dkg vöröshagyma

10 dkg cukor

1 dl méz

csipet só

korianderzöld

curry (por vagy krém)

3 cl balzsamecet

5 cl olívaolaj

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sűrűre főzzük. Ezt az egzotikus szószt ehetjük kenyérre halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, sőt, sült húsoknak is kiváló kísérője.

Nyitókép: gole-sofreh

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

hirdetés