Epres créme brulée & paradicsomos szamóca chutney
A créme brulée régi francia édesség, tulajdonképpen egy tejszínes főzött krém, amit sokféle gyümölccsel lehet ízesíteni. Kis kerámiaedényben készül, a tetejét karamellréteg borítja. Az epres változat receptjét Lengyel Ákos séf osztotta meg a közelmúltban megrendezett Epernap c. rendezvényen az érdeklődőkkel. Az összeállításban a paradicsomos szamóca chutney (csatni) receptjét is ismertetjük. Az egzotikus szószt fogyaszthatjuk kenyérre, pirítósra halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, továbbá sült húsoknak is kiváló kísérője.
Hozzávalók az epres créme brulée-hez
5 dl tejszín
50 dkg eper
12 tojássárgája
6 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
40 dkg cukor + 2,5 dkg a tetejére
Elkészítés
A tejszínt és az epret összeturmixoljuk, a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral fehérre keverjük. A turmixot felforraljuk, majd hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert cukrot és a tojásfehérjét. Habverővel jól összekeverjük, majd kis kerámiatálkákban peremes tepsibe tesszük. A tepsit megtöltjük vízzel, egészen a peremig, majd a krémet 180 fokon 1 óra alatt készre sütjük. Karamellmintázatot készíthetünk a tetejére (a Mirage Étterem séfje a tűzsárkány nevű szerkezetet ajánlotta hozzá).
Hozzávalók a paradicsomos szamóca chutney-hoz
50 dkg hámozott paradicsom
20 dkg vöröshagyma
10 dkg cukor
1 dl méz
csipet só
korianderzöld
curry (por vagy krém)
3 cl balzsamecet
5 cl olívaolaj
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sűrűre főzzük. Ezt az egzotikus szószt ehetjük kenyérre halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, sőt, sült húsoknak is kiváló kísérője.
Nyitókép: gole-sofreh
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.