Borzas almás-habos süti
Nincs új a Nap alatt, ezt a sütit biztosan sokan ismeritek. Szeretünk kísérletezni a bevált receptekkel; nem diétás, de jelentősen csökkentettük a hozzáadott cukor mennyiségét. Így is nagyon nagyon finom!
Hozzávalók közepes tepsihez vagy csatos tortaformához
Tésztához
45 dkg liszt (finom- és réteslisztből egyaránt készíthető)
3 tojás sárgája
15 dkg felkockázott hideg vaj vagy margarin
3-4 ek tejföl
1 mk sütőpor
csipet só
(cukrot nem tartalmaz)
Habréteghez
3 tojás fehérje
1 ek cukor
1 mk vanília őrlemény (vagy 1/2 vaníliás cukor)
Töltelékhez
5 alma meghámozva, lereszelve
1 tk őrölt fahéj
2 ek cukor (a töltelék lehet édesebb is, ízlés szerint)
1 ek búzadara (elhagyható)
Elkészítés
A meghámozott, lereszelt almát pároljuk meg a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a búzadarát és tegyük félre. (Levet enged, amit a búzadara felszív. Ha elhagynánk a búzadarát, a párolt almát szűrjük le, mielőtt a tésztára tesszük, hogy ne legyen sok leve).
A tészta hozzávalóiból gyúrjunk közepesen kemény tésztát. Nem szükséges pihentetni, ahogy összeállt a tészta, már dolgozhatunk is vele. A tészta 2/3-át nyújtsuk ki vékonyra, 4-5 milliméteresre, és béleljük ki vele a tepsit vagy a tortaformát (ha tortaformában sütjük, a tésztát úgy illesszük bele, hogy pereme legyen). Villával lyukasszuk ki néhány helyen. A tésztát nem szükséges elősütni, rögtön belekanalazhatjuk a kihűlt almatölteléket.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot a cukorral, és a vaníliával.
A habot oszlassuk el egyenletesen az almás tölteléken.
A maradék tésztát nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük a habra. (A tészta harmadát rövid ideig betehetjük a fagyasztóba, hidegen könnyebb reszelni.)
Mehet a sütőbe, sütési idő 30-35 perc, hőfok 180, légkeverőn.
Várjuk meg, míg kihűl, hidegen szépen szeletelhető.
Szőlőcukorral vagy porcukorral hintsük meg.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.