Zabpelyhes gofri teljes kiőrlésű rizsliszttel, friss barackmártással
A gofri készülhet búzaliszt helyett rizsliszttel, annak teljes kiőrlésű változatával is és zabpehellyel is dúsítható – így magasabb a rosttartalma és tápértéke is, s nem mellékesen, nagyon finom.
Hozzávalók 2-3 adaghoz
5 dkg apró zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt vagy rizsliszt (finomliszttel is elkészíthető)
3 egész tojás
2-3 ek méz vagy cukor
fél tasak vaníliás cukor
3 dkg olvasztott vaj
fél citrom reszelt héja
kb. 2 dl tej
csipetnyi só
Barackmártáshoz
3 őszibarack
2 ek barna cukor
1 mk őrölt fahéj
Elkészítés
A tojásokat üssük egy közepes keverőtálba, majd a mézzel vagy a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a citromhéjat, a zabpelyhet, a sót – keverjük egyneművé, majd adagoljuk hozzá több részletben, felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet. (Evőkanálnyi apróra vágott aszalt gyümölcs is kerülhet bele.)
Tejföl kicsit hígabb, sűrű palacsintatésztát kapunk. Merőkanálnyi adagokat adagoljunk belőle a gofrisütőbe, és süssük aranybarnára.
Nagyon finom mellé a frissen készített gyümölcsmártás. Meggyből, barackból, vegyes gyümölcsből gyorsan elkészíthető. A fotókon látható mártás őszibarackból készült – apróra vágtuk, hozzákevertünk kb. 2 evőkanál barna cukrot és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat, majd összeforraltuk fedő alatt. Ahogy elkészül, máris tálalható a gofri mellé.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.