Karácsonyi aprósütemények: mandulás-diós keksz, vaníliás keksz, linzerkoszorú

A gyúrt tésztából készült aprósütemények zárt dobozban, hűvös helyen hetekig tárolhatók. Ha karácsonyra szeretnénk elkészíteni, már november végén megsüthetők. Három klasszikus aprósütemény receptjét ismertetjük.

Mandulás (vagy diós) keksz

Hozzávalók kb. 55-60 darabhoz

30 dkg búza finomliszt

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só

1 megmosott citrom reszelt héja

25 dkg vaj vagy margarin

15 dkg hámozott, darált mandula vagy dió

Ragasztáshoz

Baracklekvár (savanykásabb gyümölcsből készült lekvárral is finom)

Mázhoz

15 dkg tortabevonó (ét)

1 tk étolaj

Díszítéshez

3-4 dkg hámozott vagy szeletelt mandula – ha dióval készítjük, felezett dió (elhagyható)

Elkészítés

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citromhéjat, a felkockázott hideg vajat v. margarint és a darált mandulát. A tésztát kézzel vagy géppel dolgozzuk alaposan össze.

Lisztezett felületen gyúrjuk össze, majd csomagoljuk frissentartó fóliába, és fél-egy órára tegyük a hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 4 milliméter vastagságúra. Kerek vagy mintás kiszúróval szaggassuk ki. A kiszaggatott formákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 6-8 percig (figyeljünk sütésnél, nehogy megégjenek!).

A kész kekszeket hagyjuk kihűlni, majd lekvárral ragaszunk össze két-két kekszet.

A mázhoz a tortabevonót törjük apró darabkákra, s az étolajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel. A csokimázat evőkanállal csorgassuk a kekszekre vagy mártogassuk bele a kekszek egyik felét. A csokimázba – dermedés előtt – tegyünk egy-egy szelet egész vagy szeletelt mandulát vagy felezett diót.

Vaníliás keksz

Hozzávalók kb. 60 darabhoz

25 dkg búza finomliszt

1 csapott ek sütőpor

10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1 tojás

12,5 dkg vaj vagy margarin

Díszítéshez

5 dkg ét tortabevonó

Elkészítés

Keverőtálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, adjuk hozzá a cukrokat, a tojást, a felkockázott hideg vajat v. margarint. Kézzel vagy géppel alaposan dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen gyúrjuk sima tésztává. Fóliába csomagolva fél-egy órára tegyük a hűtőbe.

A tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk 5-6 milliméter vastagságúra, és kerek (kb. 4 centi átmérőjű) kiszúróval szaggassuk ki. A kiszúrt kekszeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 10 percig (figyeljünk sütésnél, nehogy a kekszek megégjenek!).

Hagyjuk a kekszeket kihűlni.

A mázhoz a tortabevonót törjük apró darabkákra, és vízgőz felett olvasszuk fel. A csokimázat evőkanállal csorgassuk a kekszekre.

Zárható dobozban négy hétig eláll.

Tipp: reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesíthetjük a tésztát.

Linzerkoszorú (nyitókép)

Ági receptje a fotóra kattintva érhető el

Az aprósütemények kreatívan díszíthetők.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =

hirdetés