Karácsonyi aprósütemények: mandulás-diós keksz, vaníliás keksz, linzerkoszorú
A gyúrt tésztából készült aprósütemények zárt dobozban, hűvös helyen hetekig tárolhatók. Ha karácsonyra szeretnénk elkészíteni, már november végén megsüthetők. Három klasszikus aprósütemény receptjét ismertetjük.
Mandulás (vagy diós) keksz
Hozzávalók kb. 55-60 darabhoz
30 dkg búza finomliszt
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 megmosott citrom reszelt héja
25 dkg vaj vagy margarin
15 dkg hámozott, darált mandula vagy dió
Ragasztáshoz
Baracklekvár (savanykásabb gyümölcsből készült lekvárral is finom)
Mázhoz
15 dkg tortabevonó (ét)
1 tk étolaj
Díszítéshez
3-4 dkg hámozott vagy szeletelt mandula – ha dióval készítjük, felezett dió (elhagyható)
Elkészítés
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citromhéjat, a felkockázott hideg vajat v. margarint és a darált mandulát. A tésztát kézzel vagy géppel dolgozzuk alaposan össze.
Lisztezett felületen gyúrjuk össze, majd csomagoljuk frissentartó fóliába, és fél-egy órára tegyük a hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 4 milliméter vastagságúra. Kerek vagy mintás kiszúróval szaggassuk ki. A kiszaggatott formákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 6-8 percig (figyeljünk sütésnél, nehogy megégjenek!).
A kész kekszeket hagyjuk kihűlni, majd lekvárral ragaszunk össze két-két kekszet.
A mázhoz a tortabevonót törjük apró darabkákra, s az étolajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel. A csokimázat evőkanállal csorgassuk a kekszekre vagy mártogassuk bele a kekszek egyik felét. A csokimázba – dermedés előtt – tegyünk egy-egy szelet egész vagy szeletelt mandulát vagy felezett diót.
Vaníliás keksz
Hozzávalók kb. 60 darabhoz
25 dkg búza finomliszt
1 csapott ek sütőpor
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 tojás
12,5 dkg vaj vagy margarin
Díszítéshez
5 dkg ét tortabevonó
Elkészítés
Keverőtálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, adjuk hozzá a cukrokat, a tojást, a felkockázott hideg vajat v. margarint. Kézzel vagy géppel alaposan dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen gyúrjuk sima tésztává. Fóliába csomagolva fél-egy órára tegyük a hűtőbe.
A tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk 5-6 milliméter vastagságúra, és kerek (kb. 4 centi átmérőjű) kiszúróval szaggassuk ki. A kiszúrt kekszeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 10 percig (figyeljünk sütésnél, nehogy a kekszek megégjenek!).
Hagyjuk a kekszeket kihűlni.
A mázhoz a tortabevonót törjük apró darabkákra, és vízgőz felett olvasszuk fel. A csokimázat evőkanállal csorgassuk a kekszekre.
Zárható dobozban négy hétig eláll.
Tipp: reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesíthetjük a tésztát.
Linzerkoszorú (nyitókép)
Az aprósütemények kreatívan díszíthetők.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.