Pezsgőkrémmel töltött epres bonbon
Lassan itt az eperszezon, eperből remek bonbonokat készíthetünk. Mi passzol leginkább az eperhez? Egy kis édes pezsgő, így igazán ünnepi desszertet készíthetünk.
Hozzávalók (20 db bonbonhoz)
150-200 g étcsokoládé
100 g fehér csokoládé
15 g állati eredetű tejszín (30%-os)
5-6 ek édes pezsgő
1 tk vanília kivonat
1 tk méz 1 tk vaj
1-2 ek liofilizált (szárított), vagy aszalt eper
Eszközök
szilikon, vagy polikarbonát bonbonforma >>
habkártya
maghőmérő
szilikon spatula
Így készül a töltelék
A fehér csokoládét egy nagyobb tálba daraboljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet és a vajat, majd mikrohullámú sütőben 20-20 másodpercenként átkeverve megolvasztjuk és egy sima krémet készítünk. Végül hozzáadjuk a pezsgőt, a vanília kivonatot és az eperdarabokat is a krémhez, amit szintén alaposan elkeverünk. A tölteléket felhasználás előtt 1-2 óráig hűtőben pihentetjük.
A bonbonok összeállítása
Az étcsokoládé 2/3-át egy tálba törjük, majd óvatosan felolvasztjuk.
Az olvadt csokihoz adjuk a maradék étcsokoládét, ezt azonban ne tördeljük darabokra. A csokit ezután folyamatosan kevergetés mellett hűtsük 31-32°C-ra és hagyjuk, hogy az egész csokoládédarabka lassan felolvadjon, ezáltal temperáljuk az étcsokit.
Ha elértük a kellő hőmérsékletet, a bonbonformát melegítsük át egy hajszárítóval és töltsük tele az olvadt étcsokival. A formát néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak, majd fordítsuk át és a csokit hagyjuk kifolyni, a tetejéről pedig habkártya segítségével húzzuk le a felesleget.
A formát ezután tegyük 20 percre hűtőszekrénybe, hogy az étcsoki megszilárdulhasson.
A tölteléket egy kiskanál, vagy egy levágott csücskű zacskó segítségével töltsük a kicsokizott forma mélyedéseibe, hagyva helyet a bonbon lezárásához.
A formát már csak annyi időre tegyük ismét hűtőbe, amíg a maradék étcsokit megolvasztjuk és lezárjuk vele a bonbonokat. A felesleges csokis a habkártya segítségével húzzuk le (ha nincs habkártyánk, fa spatulával is dolgozhatunk), majd újabb 20 perces hűtés után már fordíthatjuk is ki a kész bonbonokat a formából!
A bonbonokat friss eperszemekkel is kínálhatjuk a vendégeknek.
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.