Túrós batyu kecsketúróból
A házi sütésű túrós batyunak párja nincs! Nem lehet összevetni a boltival sem állagban, sem ízben. Ha magunk készítjük, biztosan nem fogjuk kispórolni belőle a tölteléket, ami a finomság lényegét adja. Ha nincs kéznél kecsketúró, tehéntúróval is elkészíthető.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók 24-25 db nagyobb batyuhoz
Tésztához
50 dkg liszt (BL 55)
8 dkg olvasztott vaj
8 dkg porcukor
1 tojás
2,5 dl tej + 1 ek kristálycukor
3 dkg élesztő
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
+ 1 db felvert tojás a batyuk lekenéséhez
Töltelékhez
40 dkg kecsketúró
1 citrom reszelt héja
4-5 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
3 ek búzadara
1 tojás sárgája
8-10 dkg mazsola (ízlés szerint)
Elkészítés
A lisztet a sóval és porcukorral átszitáljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt, valamint a tojást és a vanília kivonatot is.
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát 3⁄4 órán át meleg helyen kelesztjük.
A töltelékhez: a kecsketúróhoz adjuk a hozzávalókat, alaposan kikeverjük, majd hűtőben pihentetjük, amíg a tészta megkel.
A tésztát kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk és 10-12 centis négyzetekre vágjuk.
Minden tésztadarab közepére egy púpos evőkanál tölteléket teszünk, majd a tészta sarkait középen egy határozott mozdulattal összecsípjük.
A batyukat szorosan egymás mellé sorakoztatjuk egy nagy gáztepsiben, megkenjük őket egy felvert tojással, majd további 20 perces kelesztés után 180°C-os sütőben kb. negyed óra alatt pirosra sütjük őket!
A kész túrós batyukat porcukorral meghintve tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.