Túrós batyu kecsketúróból

A házi sütésű túrós batyunak párja nincs! Nem lehet összevetni a boltival sem állagban, sem ízben. Ha magunk készítjük, biztosan nem fogjuk kispórolni belőle a tölteléket, ami a finomság lényegét adja. Ha nincs kéznél kecsketúró, tehéntúróval is elkészíthető.

hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók 24-25 db nagyobb batyuhoz

Tésztához

50 dkg liszt (BL 55)

8 dkg olvasztott vaj

8 dkg porcukor

1 tojás

2,5 dl tej + 1 ek kristálycukor

3 dkg élesztő

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

+ 1 db felvert tojás a batyuk lekenéséhez

Töltelékhez

40 dkg kecsketúró

1 citrom reszelt héja

4-5 ek porcukor

1 tk vanília kivonat

3 ek búzadara

1 tojás sárgája

8-10 dkg mazsola (ízlés szerint)

 

Elkészítés

A lisztet a sóval és porcukorral átszitáljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt, valamint a tojást és a vanília kivonatot is.

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát 3⁄4 órán át meleg helyen kelesztjük.

A töltelékhez: a kecsketúróhoz adjuk a hozzávalókat, alaposan kikeverjük, majd hűtőben pihentetjük, amíg a tészta megkel.

A tésztát kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk és 10-12 centis négyzetekre vágjuk.

Minden tésztadarab közepére egy púpos evőkanál tölteléket teszünk, majd a tészta sarkait középen egy határozott mozdulattal összecsípjük.

A batyukat szorosan egymás mellé sorakoztatjuk egy nagy gáztepsiben, megkenjük őket egy felvert tojással, majd további 20 perces kelesztés után 180°C-os sütőben kb. negyed óra alatt pirosra sütjük őket!

A kész túrós batyukat porcukorral meghintve tálaljuk.

 

ildiKOKKI

Ildi KOKKI

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés