Tévedésből megcukrozott vajból 1885-ben készült az első dobostorta. A legédesebb hungarikum eredeti receptje

A fotó Szamos Miklós cukrászműhelyében készült. Forrás: cukraszat.net

A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti gasztronómus volt. Amikor 1885-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. 

A tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József is. A dobostorta ekkor kezdte meg világhódító útját. Más volt, mint az addig megszokott torták, kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak.

Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek – a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az így elrontott vajból alkotta meg a híres művét.

A dobostorta eredeti receptje

(változtatás nélküli eredeti szöveg)

A fotó Szamos Miklós cukrászműhelyében készült. Forrás: cukraszat.net

1 db 23 cm átmérőjű tortához 6 db piskótalap szükséges

6 db tojás sárgáját jól kikeverünk 5 dkg porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak jó keményre 5 dkg porcukorral, utána összekeverjük a sárgával, 10 dkg liszttel és 3,5 dkg olvasztott vajjal.

1 db tortához való krém összeállítása

4 db egész tojás,

20 dkg porcukor

23,5 dkg teavaj

3,5 dkg szilárd kakaómassza

1,7 dkg vaníliás cukor

3,5 dkg kakaóvaj

1 tábla csokoládé

A fenti 4 tojást, a 20 dkg porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig verjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 23,5 dkg vajat jól kikeverünk 1,7 dkg vaníliás cukrot teszünk bele. Olvasztott kakaóval és olvasztott kakaóvajjal összekeverjük a felmelegített, puha állapotban lévő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk a dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

Készült a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete összeállítása alapján

Doboscukor készítése – olvasónk receptje

Két hosszú késre lesz szükség, az egyiket kenjük meg vajjal, a másik maradjon száraz. 20 dkg cukrot száraz edényben tegyünk fel olvadni, fakanállal lassan kevergessük. Ha teljesen felolvadt, csomómentes és szép aranysárga, öntsük rá az előkészített – hatodik – tortalapra és a száraz késsel gyorsan kenjük el a lapon egyenletesen. Óvatosan dolgozzunk a felforrósított cukorral! Amint szétkentük a karamellt, a vajjal megkent késsel a tésztáig vágjuk cikkelyekre a cukorréteget. Ha kihűlt, tegyük a megtöltött tortára.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz − 8 =

hirdetés