Tévedésből megcukrozott vajból 1885-ben készült az első dobostorta. A legédesebb hungarikum eredeti receptje
A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti gasztronómus volt. Amikor 1885-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.
A tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József is. A dobostorta ekkor kezdte meg világhódító útját. Más volt, mint az addig megszokott torták, kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak.
Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek – a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az így elrontott vajból alkotta meg a híres művét.
A dobostorta eredeti receptje
(változtatás nélküli eredeti szöveg)
1 db 23 cm átmérőjű tortához 6 db piskótalap szükséges
6 db tojás sárgáját jól kikeverünk 5 dkg porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak jó keményre 5 dkg porcukorral, utána összekeverjük a sárgával, 10 dkg liszttel és 3,5 dkg olvasztott vajjal.
1 db tortához való krém összeállítása
4 db egész tojás,
20 dkg porcukor
23,5 dkg teavaj
3,5 dkg szilárd kakaómassza
1,7 dkg vaníliás cukor
3,5 dkg kakaóvaj
1 tábla csokoládé
A fenti 4 tojást, a 20 dkg porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig verjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 23,5 dkg vajat jól kikeverünk 1,7 dkg vaníliás cukrot teszünk bele. Olvasztott kakaóval és olvasztott kakaóvajjal összekeverjük a felmelegített, puha állapotban lévő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk a dobos cukorral és 20 részre vágjuk.
Készült a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete összeállítása alapján
Doboscukor készítése – olvasónk receptje
Két hosszú késre lesz szükség, az egyiket kenjük meg vajjal, a másik maradjon száraz. 20 dkg cukrot száraz edényben tegyünk fel olvadni, fakanállal lassan kevergessük. Ha teljesen felolvadt, csomómentes és szép aranysárga, öntsük rá az előkészített – hatodik – tortalapra és a száraz késsel gyorsan kenjük el a lapon egyenletesen. Óvatosan dolgozzunk a felforrósított cukorral! Amint szétkentük a karamellt, a vajjal megkent késsel a tésztáig vágjuk cikkelyekre a cukorréteget. Ha kihűlt, tegyük a megtöltött tortára.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.