Mesterségek Ünnepe. Kézművesek, népi iparművészek, zenészek, táncosok színe-java a Budavári Palotában

Augusztus 17-én kezdődött a Mesterségek Ünnepe c. népművészeti fesztivál a Budavári Palotában, amelyet kiemelt eseményként tartanak számon a kiállító-vásározó népi iparművészek, kézművesek. A rendezvény második napján jártuk végig a vásárt – augusztus 20-ig látogatható. Az államalapítás ünnepén kerül sor az arató felvonulásra és a kenyérszentelésre.

Takács Béla mézeskalács készítő. Büszkén mesélte, hogy leánya, Bernadett augusztus 20-án gyönyörű palóc menyasszonyi ruhában tűnik majd fel az arató felvonuláson (ha az időjárás nem szól közbe)

– A kézművesség az önkifejezés egyik eszköze, ami az alkotás örömét és a közösséghez tartozás élményét nyújtja. Célunk hogy bemutassuk azt a sok évszázados tudást, amit a hagyományos eljárással és természetes alapanyagokból készült mestermunkák hordoznak – mondta a rendezvényről Igyártó Gabriella fesztiváligazgató.

A kiemelt téma idén a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága.

A Budavári Palotában kialakított hímzőműhelyekben tájegységek szerint mutatják be azt a sokszínűséget, ami a népi és úri hímzést alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében jellemzi. A Savoyai Teraszon található Hímzőponton elismert mesterek segítségével sajátítható el a magyar motívumkincs és öltéstechnika számtalan variációja.

A Mesterségek Ünnepe részeként kerül sor a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozóra, melyen tíz országból vesznek részt szakemberek. 

Különleges népművészeti ágak külföldről

Mongóliából érkeztek íjkészítők, textilművészek, fémművesek. Jakutföld, a Szahalin sziget, Algéria, Kazahsztán, Kirgizisztán, Irán, Kína, Tádzsikisztán és Üzbegisztán népi alkotómestereitől is láthatók különlegességek: miniatűr kínai alkotások, üzbég aranyhímzések, halbőr táskák, mamutcsontfaragók stb.

A képek elé

Külön kiemelnénk Kádár Ferkó vándorfotográfus standját, ahol különböző hátterű, beöltözős-kellékes régimódi felvételek készíttethetők. A fotókat digitális formában (e-mail címre) vagy helyben fotóminőségbe kinyomtatva lehet kérni. A magyar vándorfotográfus standja is látható a képgalériában. Terjedelmi korlátok miatt a rendezvényen jelenlévő mesterek, népi iparművészek szűk köre került be az összeállításba, színes a felhozatal, sok mester tart bemutatót, többen a standjuk mellett alkotnak. A külföldi díszvendégeknél is érdemes elidőzni – hazai vásárokban ritkán látható különlegességeket hoztak Budapestre.

A képek kattintással nyithatók meg nagyobb méretben.

 

Arató felvonulás és kenyéráldás augusztus 20-án

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án díszes aratókoszorús felvonulással és ünnepél­yes kenyéráldással köszöntik Szent István ünnepét a jelenlévő mesterek és a táncosok. A felvonulás délután fél háromkor kezdődik. A felvonulók a Szent György térről vonulnak a Mátyás templomhoz. (Pontos útvonal: Szent György tér − Szent György utca − Dísz tér − Tárnok utca − Szentháromság tér − Szent István szobor.) Délután háromkor a Szent István szobornál kerül sor az ünnepélyes kenyérszentelésre.

Letölthető műsorfüzet >>

www.mestersegekunnepe.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =

hirdetés