Akácvirágos-rebarbarás pite
A rebarbara évelő növény, szinte mindenütt megterem, gyógynövényként tartják számon évezredek óta. A levelében egészségre ártalmas vegyületek találhatók, de a szára ehető és kifejezetten jótékony hatású. Általában süteményeket, lekvárt, kompótot, szörpöt készítenek belőle. Savanykás-kesernyés íze miatt jól fűszerezhető, ideális hozzá a vanília, a gyömbér, a fahéj, továbbá jól párosítható friss édeskés-fanyar gyümölcsökkel. A rebarbarához remekül passzol az akác- vagy a bodzavirág is. Ez a recept telitalálat!
Hozzávalók 30 centi átmérőjű sütőformához
4 dl tejföl (vagy 3 dl tejföl és 1 dl tejszín)
2 dl tej
4 tojás
4+2 ek finomliszt (6 dkg+ 3 dkg)
8 ek cukor
40 dkg rebarbara
6 fürt akácvirág
liszt és vaj a forma kenéséhez
porcukor szóráshoz
Elkészítés
Tisztítsuk meg a rebarbarát, a külső szálkás réteget távolítsuk el, s vágjuk le a végeit. Szeleteljük apróra, kb. ujjnyi vastagra. Az akácvirágokat keverjük a rebarbarához, szórjuk meg két evőkanálnyi liszttel, keverjük alaposan össze.
A tejfölt, a tejszínt, a tejet, a tojásokat, a cukrot és 4 evőkanál lisztet keverjük alaposan össze habverővel. Keverjük hozzá a rebarbarát és az akácvirágot, majd öntsük vajazott, lisztezett sütőformába a tésztát.
Előmelegített sütőben 160-180-as hőfokon kb. 40 percig süssük. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.
Recept: www.flat-cat.hu receptje alapján | Fotó: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.