Túrós batyu gluténmentesen
Van egy nagyon finom édes kelt tészta receptem, ebből készítek a család nem diétázó tagjainak bejglit, kalácsot és buktát is. Kipróbálható ez a tészta gluténmentes változatban, nemcsak édesen, sósan is. Ezúttal túrós batyut sütöttem gluténmentesen.
Hozzávalók
A tésztához
250 gramm Nutri-free Mix Per Pane gluténmentes liszt
csipet só (mivel az általam használt liszt enyhén sós, nem adtam hozzá sót)
35 gramm cukor
1,3 dkg friss élesztő
50 ml kókuszolaj
190 ml laktózmentes tej (175 ml az alap folyadékmennyiség, nekem kellett még pluszban egy kevés, de ez változhat)
reszelt citromhéj
A töltelékhez
25 dkg krémes laktózmentes túró (az Aldiban kaphatót használom, ez tényleg finom krémes)
2 kanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
A töltelék hozzávalóit keverjük össze, felhasználásig tartsuk a hűtőben.
Elkészítés
A meglangyosított tejben fél teáskanál cukorral felfuttattam az élesztőt. A cukrot, a citromhéjat és a lisztet összekevertem, majd beleöntöttem az élesztőt, és elkezdtem dagasztatni a géppel. Az olajat apránként adagoltam. Kissé ragacsos tésztát kaptam. Dagasztás után letakartam, és 40 percig letakarva kelesztettem.
A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítottam, kinyújtottam kb. fél centisre; 10×10 centis négyzetre vágtam. A közepére teáskanálnyi túrótölteléket halmoztam, a tészta négy sarkát felhajtottam, majd a batyukat sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
Vékonyan megkentem olajjal, és 180-as hőfokon 30 percig sütöttem. A tetejét meghintettem porcukorral.
Recept, fotók: Hidi Marika Malena konyhája
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
Malena glutén-, tej- és tojásmentes receptjei >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.