Epres habos szelet
A Facebookon a legfinomabb epres sütiként terjed a receptje, gondoltam, kipróbálom. Látványos édesség, az íze sem rossz, de…az első sütés tapasztalatai alapján az omlós tésztán nyugvó, kissé lágy tojáshabot közel habcsók keménységűre készíteném. Nem biztos, hogy beválna, mert az epres csoda valahogy így is tömény, az agyoncukrozott tojáshabbal pedig igazán gejl édességet kapnék.
Hozzávalók (kis tepsihez, vagy tortaformához):
Tészta: 10 dkg cukor, 20 dkg olvasztott (nem forró!) vaj vagy margarin, 30 dkg finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna (az eredeti receptben szódabikarbóna vagy sütőpor nem szerepel), 1 tojás sárgája, csipet só
Tetejére: 3 tojásfehérje kb. 5 dkg porcukorral kemény habbá verve, 20-30 dkg eper (az eredeti recept szerint 2 tojásfehérje is elég a habhoz)
A tészta hozzávalóit összekeverjük. Lágy omlós tésztát kapunk, amit zsírpapírral bélelt tepsibe, vagy tortaformába nyomkodunk; peremet is képezhetünk neki. 180 Celsius-fokon kb. 20 percig sütjük. Kivesszük a tepsiből, azonnal rákenjük a kemény tojáshabot, majd a habba beleszórjuk a felnégyelt eperszemeket, és a sütit tovább sütjük kb. 15-20 percig.
A készítési folyamat képekben:
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.