Csokis muffin csinos habsapkával
Árvai Erikától már megszokhattuk, hogy egy hétköznapibb süteményt, mint amilyen a muffin, sem átlagosan készít el. Művészi érzékkel formálja az édességeit, a látványuk már-már fáj, mert rögtön beleharapnánk, de nem lehet. Csokis muffinját habsapkával varázsolta ellenállhatatlanná. Íme, a recept!
Hozzávalók
6 evőkanál lágy teavaj
113 g nagyon jó minőségű csoki (lehet ét- vagy tejcsoki, vagy fele-fele arányban mindkettő)
2 bögre sima liszt (300 g)
2/3 bögre cukor (110 g)
1/3 bögre cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál sütőpor
1/2 evőkanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 és 1/4 bögre tej
1 tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
(Többeknek okoz fejtörést a cup mértékegység. A jobb oldali képen az Erika által használatos mérőedény látható, amely a cup mértékegységet is jelöli. Több nagyáruházban beszerezhető hasonló.)
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kivajazom a muffinformát – a tetejét is megvajazom, így a kifolyt tészta sem ragad le -, majd beleteszem a papír muffin kapszlikat.
Vízgőz felett felolvasztom a vajat, és a csoki felét. Egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót. Egy másik keverőedényben a tejet, a tojást, a vaníliakivonatot keverem össze. A tojásos, tejes részt lassan hozzákeverem a száraz összetevőkhöz, majd a végén a csoki maradékát, durva darabokra törve.
Nem szabad túl sokáig keverni, amint összeállt a tészta, lehet adagolni az előkészített muffin formákba.
Sütési idő 18-20 perc – ne süssük túl, a csoki megéghet, a tészta kiszáradhat.
Így készül a hab
Hozzávalók
4-5 tojásfehérje
3/4 bögre cukor
A hab igényel némi konyhai rutint, de kezdő konyhatündéreknek is érdemes megpróbálniuk. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett addig melegítem, amíg a cukor elolvad. Ekkor leveszem a tűzről, s habverővel addig keverem, amíg a tál kihűl és a hab megnő. Nagyon kell figyelni rá, mert ha túl sokáig keverjük, elveszíti a fényét.
A habot nyomózsákba vagy erősebb nejlonzacskóba töltjük. Ha zacskót használunk, az egyik sarkát akkorára vágjuk ki, amekkora a muffin teteje. Nyomjuk rá a habot, s a habsapkát szórjuk meg kevés cukorgyönggyel.
Gyakorlati tipp a habsapkához: a nyomózsákból vagy a nejlonból nyomjunk ki egy nagyobb mennyiséget a süteményre, majd fokozatosan, lassan húzzuk felfelé a nyomózsákot vagy a zacskót. Ha a habsapkák kivitelezése nehézséget okozna, a habból más formát is nyomhatunk (csillagot, karikát formázva).
A tojássárgájából krémet készíthetünk
A sárgákat keverjük ki egy evőkanál keményítővel. Két bögre tejet 2-3 evőkanál cukorral kezdjük melegíteni, s közvetlenül forrás előtt öntsük a cukros tejet a kikevert tojássárgához. Ezután tehetjük vissza a tűzre, s addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen adagoljuk tálkákba, hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe fogyasztásig. Nagyon finom!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.