Csokis muffin csinos habsapkával

Árvai Erikától már megszokhattuk, hogy egy hétköznapibb süteményt, mint amilyen a muffin, sem átlagosan készít el. Művészi érzékkel formálja az édességeit, a látványuk már-már fáj, mert rögtön beleharapnánk, de nem lehet. Csokis muffinját habsapkával varázsolta ellenállhatatlanná. Íme, a recept!

Hozzávalók

Cup6 evőkanál lágy teavaj

113 gr nagyon jó minőségű csoki (lehet ét- vagy tejcsoki, vagy fele-fele arányban mindkettő)

2 bögre sima liszt (300 gr)

2/3 bögre cukor (110 gr)

1/3 bögre cukrozatlan kakaópor

1 evőkanál sütőpor

1/2 evőkanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál só

1 és 1/4 bögre tej

1 tojás

2 teáskanál vaníliakivonat

(Többeknek okoz fejtörést a cup mértékegység. A jobb oldali képen az Erika által használatos mérőedény látható, amely a cup mértékegységet is jelöli. Több nagyáruházban beszerezhető hasonló.)

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kivajazom a muffinformát – a tetejét is megvajazom, így a kifolyt tészta sem ragad le -, majd beleteszem a papír muffin kapszlikat.

Vízgőz felett felolvasztom a vajat, és a csoki felét. Egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót. Egy másik keverőedényben a tejet, a tojást, a vaníliakivonatot keverem össze. A tojásos, tejes részt lassan hozzákeverem a száraz összetevőkhöz, majd a végén a csoki maradékát, durva darabokra törve.

Nem szabad túl sokáig keverni, amint összeállt a tészta, lehet adagolni az előkészített muffin formákba.

Sütési idő 18-20 perc – ne süssük túl, a csoki megéghet, a tészta kiszáradhat.

Így készül a hab

Hozzávalók

4-5 tojásfehérje

3/4 bögre cukor

A hab igényel némi konyhai rutint, de kezdő konyhatündéreknek is érdemes megpróbálniuk. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett addig  melegítem, amíg a cukor elolvad. Ekkor leveszem a tűzről, s habverővel addig keverem, amíg a tál kihűl és a hab megnő. Nagyon kell figyelni rá, mert ha túl sokáig keverjük, elveszíti a fényét.

A habot nyomózsákba vagy erősebb nejlonzacskóba töltjük. Ha zacskót használunk, az egyik sarkát akkorára vágjuk ki, amekkora a muffin teteje. Nyomjuk rá a habot, s a habsapkát szórjuk meg kevés cukorgyönggyel.

Gyakorlati tipp a habsapkához: a nyomózsákból vagy a nejlonból nyomjunk ki egy nagyobb mennyiséget a süteményre, majd fokozatosan, lassan húzzuk felfelé a nyomózsákot vagy a zacskót. Ha a habsapkák kivitelezése nehézséget okozna, a habból más formát is nyomhatunk (csillagot, karikát formázva).

A tojássárgájából krémet készíthetünk

A sárgákat keverjük ki egy evőkanál keményítővel. Két bögre tejet 2-3 evőkanál cukorral kezdjük melegíteni, s közvetlenül forrás előtt öntsük a cukros tejet a kikevert tojássárgához. Ezután tehetjük vissza a tűzre, s addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen adagoljuk tálkákba, hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe fogyasztásig. Nagyon finom!

 

Árvai Erika

 

 

Ajánló

Narancsos-csokis muffin

Tarte Tatin, a kifordított almatorta

Lilahagymás pogácsa

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenöt =

hirdetés