Csokis dióhabos szelet
A megmaradt tojásfehérjék hasznosításra kitűnő alternatíva ez a finom sütemény. További előnye, hogy hamar elkészíthető, és talán azok is szeretni fogják, akik egyébként nem rajonganak a klasszikus, fehérjehabbal készült süteményekért. A csokoládé elhagyható belőle, de nem érdemes, mert nagyon összeillenek a dióval. Dió helyett mogyoróval, mandulával, sőt mákkal is elkészíthető, kinek melyik áll közelebb a szívéhez.
Hozzávalók 31×19 centis tepsihez
A tésztához
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kevés víz
A tetejére
15 dkg kajszibaracklekvár
6 tojás fehérje
13 dkg porcukor
20 dkg dió
15 dkg étcsokoládé
csipet só
Elkészítés
A tésztához a lisztet tálba tesszük, elkeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval és az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával.
Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, gyors mozdulatokkal morzsalékos tésztává dolgozzuk, majd egy kevés vízzel (kb. 0,3 dl) összeállítjuk.
Enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük, majd pedig a kezünkkel húzkodjuk-egyengetjük tepsi méretűre. (Nekem van süteményhengerem – ami hasonlít a sütemény mintázó hengerre, csak sima felületű -, ezért én ezzel végeztem el az utolsó simításokat.) Háztartási fóliával letakarva hűtőbe tesszük fél órára.
A diót ledaráljuk, a csokit nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a kettőt összekeverjük.
A tojásfehérjét a sóval közepesen kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzákeverjük a cukrot, és így verjük fel teljesen, majd hozzáforgatjuk a csokis diót.
A tésztát megkenjük a baracklekvárral, erre halmozzuk a csokis diós fehérjehabot, amit egy kanállal elsimítunk.
A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, a tepsivel együtt rácsra tesszük, még melegen felszeleteljük, és így hagyjuk kihűlni a tepsiben. (Ha kihűtve szeletelnénk fel, akkor összetörne a tetején a hab.)
Sütési hőfok: 180°C
Sütési mód: alul-felül sütés
Sütési idő: kb. 45 perc
Fotó, recept: Szenti Gabi, Sünis kanál >>
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.