Sült tea nyolcféle gyümölcsből
Sült tea. Ez a sütőben sült, vegyes gyümölcsökből készült lekvárszerű különlegesség több okból is rászolgál arra, hogy a kedvenc édes ínyencség legyen. Egyrészt a lekvárral ellentétben nem igényel cukrot, de még cukorpótlót sem, bár 2-3 evőkanál mézet hozzá lehet adni. A fűszerezése miatt kapta a „tea” elnevezést, a fahéj és a szegfűszeg kellemes ízt ad neki. Szinte bármilyen gyümölcs belekerülhet, legalább 3 féle gyümöcsöt érdemes beletenni – nem árt, ha lédús gyümölcs is kerül bele.
Önmagában is fogyasztható, teát ízesíthetünk vele, nagyon finom vajas pirítósra, süteményeket is ízesíthetünk vele, sültek mellé is kínálhatjuk. Nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
(kb. 3 közepes befőttes üveghez)
kb. 2 kg gyümölcs vegyesen. A nagyobb gyümölcsöket vágjuk apróra.
A fotón látható sült teába az alábbi gyümölcsök kerültek: 4 szem kimagozott besztercei szilva apróra vágva, 2 közepes meghámozott alma apróra vágva, 2 banán apróra vágva, 2 fehér húsú őszibarack apróra vágva, kb. 1 merőkanálnyi mirelit cseresznye, kb. 1 meggy befőtt (1-2 deci a levéből is mehet bele), 1-1 fürtnyi kék és fehér szőlőszem (aki nem szeretné, hogy szőlőmagok legyenek a sült teában, hagyja ki a szőlőt), 1 körte apróra vágva.
(Tapasztalat: a banán besűrítette, elegendő 1 banánt beletenni, így szaftosabb lesz az állaga.)
Az apróra vágott és a bogyós gyümölcsöket egy magasabb falú tűzálló edénybe tesszük, jól összekeverve, majd fűszerezzük 1-2 tk őrölt fahéj és 1 tk őrölt szegfűszeg hozzáadásával. Csorgattunk rá 2-3 evőkanál mézet is.
Mehet a sütőbe! A sütési idő 170-es hőfokon legalább 1,5 óra legyen. Sütés közben időnként keverjük át a gyümölcsöket, hogy ne égjen meg a teteje.
Minél hosszabb a sütési idő, annál sűrűbb állagú lesz a fűszeres-gyümölcsös keverék. A sütési idő első felében a gyümölcsök levet engednek, ezután még legalább fél órát érdemes sütni. A sült tea akkor az igazi, ha van egy kis leve.
Ha elkészült, még forrón adagoljuk a tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le a tetejét és fejre állítva hagyjuk kihűlni.
Nem szükséges hűtőben tárolni, csak felbontás után.
Gasztroajándéknak is kiváló.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.