Finom vajas pogácsa
Vigyázat, eteti magát!
Hozzávalók
60 dkg liszt
3 teáskanál só
30 dkg vaj
1 tojás
350 g tejföl
3 dkg élesztő
Elkészítés
A kikevert tejfölt kicsit melegítsük meg (langyos legyen), morzsoljuk be bele az élesztőt, s tegyük félre. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és kb. 25 deka lágy (szobahőmérsékletű) vajat. A lisztet a vajjal kicsit gyúrjuk össze, majd üssük bele a tojást és adjuk hozzá az élesztős tejfölt. Alaposan gyúrjuk össze. Inkább lágy, mint kemény tésztát kell kapjunk (ha kemény, adjunk hozzá tejet). Lisztezett felületen, konyharuhával letakarva hagyjuk 30 percig pihenni.
Nyújtsuk ki a tésztát 1-2 centisre, és a maradék – 5 deka – vajjal kenjük meg, majd hajtsuk össze olyan kicsire, amennyire tudjuk. Sodrófával kicsit lapítsuk ki a hajtogatott tésztát, és lisztezett felületen, letakarva hagyjuk ismét pihenni 30 percig. A tészta este is elkészíthető, ez esetben a pogácsatészta reggelig a hűtőben pihenhet.
Pihentetés után 1-1,5 centi vastagra nyújtsuk, késsel vagdossuk be a tetejét és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A tetejét kenjük meg tojássárgájával. Mielőtt sütjük, hagyjuk kicsit a sütőpapírral bélelt tepsin a duplájára kelni. Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sül.
Megjegyzés – A fotón látható pogácsát – a recepttől eltérően – fele részben tejfölből, fele részben natúr krémtúróból készítettem, 3 tk. sót használtam. A tetejét sózott tojássárgájával kentem át.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.