Történetek híres állatokról. Könyvismertető

Ez a könyv a felnőttek számára is sok érdekességet tartogat, bár eredendően gyerekeknek íródott. A főhősei olyan állatok, melyek a történelem folyamán híressé váltak. Akadnak közöttük olyanok, melyeket a tudomány tett híressé, vagy háborúk és katasztrófák főhősei, némelyiküket a filmekből ismerhetjük, de a könyv felvonultat olyan híres állatokat is, amelyek mitológiai lények, valójában soha nem léteztek, ezen felül hét olyan állat is szerepel az keménytáblás, látványos illusztrációkkal tarkított kiadványban, akik egyszerűen csak „imádnivalóak.” Több mint ötven állat életútját kísérhetjük nyomon a történetek által. 

A tudomány által híressé vált állatok között szerepel többek mellett Dolly, a klónozott birka; Lajka, az űrhajós kutya; Alex, a legokosabb papagáj; Blossom, a hímlőt gyógyító tehén; a szupermemóriával rendelkező patkány, Doggie. 

A Háborúk és Katasztrófák főhősei c. fejezeten megismerhetjük többek között Cher Amit a hős galambot; Incitatust, Caligula imádott lovát; olvashatunk Hannibál elefántjairól; a négylábú katonáról, Stubby őrmesterről.

Na, és kik a legimádnivalóbb híres állatok Jorge Montoro szerző szerint? Ebből a fejezetből is néhány név: Phil, az időjós mormota; Hacsikó, a leghűségesebb kutya; Csu-lin, a leghíresebb panda; Pancho, a lottókutya; Hópehely, a különleges albinó gorilla.

A moziban, történetekben, televízióban felbukkanó állatok közül az alábbi hírességek kerültek a könyvbe (a teljesség igénye nélkül): King Kong, a mozi leghíresebb gorillája; Hedvid, Harry Potter baglya; Dumbó, a repülő elefánt; Moby Dick, a fehér bálna; Némó, az elveszett bohóchal. (Mint látható, meglehetősen színes a társaság.)

Olyan híres állatokról is képet kapunk, amelyek soha nem léteztek, viszont az egyetemes kultúra és mitológia részei. Néhány példa a kötetből: Jeti, a havasi ember; a félig ember, félig ló Kentaur; Lükanthroposz, a farkasember; Hüdra, a hétfejű szörny stb.

Minden egyes állathoz egyoldalnyi szöveges ismertető (történet) tartozik és egy teljes oldalas grafika. Gyerekbarát kiadvány tehát, de nem csak ezért: a lapjai kifejezetten stapabíróak.

Fordította: Mayer Márta. A könyv fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírból készült. A Napraforgó Kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

hirdetés