Dubánci, avagy „Makk Marcik” Csehországból. Petr Vaclavek háromgyermekes prágai apuka saját tölgyfái terméséből készít zseniális figurákat

Petr Vaclavek tölgyfatermésből készít miniatűr figurákat, humoros jeleneteket. Dubánci művésznéven nemzetközi hírnévre tett szert, pedig eredendően nem volt más célja, csak az, hogy a gyermekei kedvében járjon…

 

A fotón az egyik makk manó látható az alkotójával, Petr Vaclavekkel

Petr Vaclavek végzettsége szerint szoftvermérnök, a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát információs rendszerek és adatbázis szakon. Szabadúszó grafikusként dolgozik jelenleg, főleg vektoros illusztrációkat készít. A cseh fővárosban, Prágában él a feleségével és három gyermekükkel. Természeti idill veszi körül: erdő szomszédságában laknak egy kis házban, a kertjüket két hatalmas – több mint száz éves – tölgyfa „koronázza”. Ezek a fák szolgáltatják ötletes ökofiguráihoz, a miniatűr építményeihez az alapanyagot.

Mit jelent a Dubánci? Petr válasza: a cseh kifejezés a makkból készült figurákra utal, a „makk manók” szinonímájaként használatos.

Az biztosra vehető, hogy a gyermekei nem unatkoznak az alkotó szellemű, kreatív apuka mellett, de hogy a szabadidős elfoglaltságából ilyen népszerűségre tesz szert, azt álmában sem gondolta. Mint mondja, 900 olyan fotót tárol, melyek az alkotásait örökítik meg, jellemzően a szabadban, zöld környezetben.

A Vaclavek alkotásaiból készült képek egy része megvásárolható használati tárgy és ajándéktárgy formájában, naptárakat, poharakat, kitűzőket, képeslapokat, pólókat díszítenek, némelyik puzzle-ként is kirakható.

 

Petr Vaclavek weboldala: dubanci.cz

Facebook oldala: facebook.com/dubanci

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

6 − egy =

hirdetés