Újrahasznosított befőttes üvegek: kézzel festett fűszertartók

Szekeres Emese formás kis befőttes üvegekből készít egyedi, kézzel festett fűszertartókat. Nyitott polcra helyezve kedves díszei a konyhának. Nemcsak az egyforma üvegek, s az adott fűszer jellegzetességeivel megfestett minták mutatnak jól: a töltelékanyagok – fűszerek – változatos színei is feldobják a helyiséget. Emese mesél a hobbijáról.

Az első gyermekemet vártam, amikor a férjemmel beköltöztünk első kis manzárdlakásunkba. Abban az időben már nem dolgoztam, egész nap az otthonunk csinosításával foglalkoztam, így igyekeztem mindent saját magam elkészíteni. Szerettem volna, ha a fűszereim is azonnal hozzáférhetően, a falon sorakoznának kis polcon kis üvegekben. A boltokban csak a hatdarabos fűszertartó szetteket lehetett kapni, ami kevésnek bizonyult, és nem is igen tetszett, ezért határoztam el, hogy ezt is magam készítem.

Akkor még az üvegek beszerzése is nehéz feladat volt, így egy neves magyar darált paprika gyártól kértem segítséget. Nekik is tetszett az ötlet, segítőkészek voltak, másnap a futár hozta is a kis üvegcséket.

Amikor elkészültek, felkerültek a polcra; mindenki azonnal beleszeretett. Sok barátomnak készítettem sorozatokat, esküvőre nászajándékba, vagy éppen a nagyinak karácsonyra. Hamar elterjedt az ismerősök körében, így kívánságra, megrendelésekre is kezdtem fűszeres üvegeket készíteni. Azóta megtaláltam az „üvegforrásomat” is. Létezik pici, kicsi, nagy, nagyobbacska üveg, kerek és négyzet alapú, fém lapkás és üvegtetős is, a kínálat nagy.

Legszívesebben „hozott anyagra” festek, mert így mindig egyedi lesz a készlet. Sok kismama megtartja a bébiételes üvegeit, vagy mások a tormás, paprikás üvegeket. Ezeket sem kell eldobni, remek alapanyagok, újra felhasználhatók. Fűszertartó polcot sem kell venni, legutóbb egy kedves barátom régi fiókot újított fel és készített belőle fali tárolót (ld. fotó).

Így készül

A fűszercímkék képeit magam rajzolom meg. A papírképeket alátétként, sablonszerűen használom a festéskor. Az üvegfelület alapos zsírtalanítása után hagyományos kontúrral húzom ki a fekete vonalakat, a színt akril lakkal viszem fel, így telt, élénk, fényes képe lesz. A festék bírja a nagy hőt, és a fagyot is, a mosogatógépet azonban nem szereti. Alapszíneket szeretek használni, de kérésre az adott konyha színvilágához igazodom.

Időközben a családommal vidékre költöztünk, az első művemet, a fűszerespolcomat az üvegeimmel együtt természetesen magammal hoztam. Második kislányom születése után az időm nagy részében itthon dolgozom, a férjem jóvoltából már önálló alkotósarkom is van.

Örömmel készítek új megrendelőknek fűszertartó üvegeket, illetve a régieknek azonos stílusban bővítem a készletét. Jó érzés, hogy más háziasszony konyhájában is nemcsak használati tárgy, hanem díszként is szolgál a munkám.

 

Emese Facebook oldala

MSE Facebook

 

 

Ajánló

Formás üvegekből színes mécsestartók

Festett tejesüveg

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =

hirdetés