Ovissal, otthon. Szórakoztató, unaloműző játékok, hasznos tevékenységek kicsikkel

A bezártság próbára teszi a kicsiket is; a friss levegőn tett séta, játék természetesen megengedett és ajánlott is. Helyzeti előnyben vannak azok, akik kertes házban élnek, de (egyelőre) nyugodtan ki lehet menni olyan helyekre ovisokkal, kisiskolásokkal, ahol kevesen tartózkodnak. A szabad levegőre, a mozgásra fokozottan szükségük van a gyerekeknek. Nagyvárosokban ezt most egy kicsit körülményesebb megoldani, de nem lehetetlen. Többet leszünk az otthonunkban, mint általában tavasszal; próbáljuk a jót is meglátni benne! Íme, néhány programötlet az otthoni együttléthez!

Szentségtörésnek tűnhet étellel játszani karantén idején, de fél kiló lisztből és fél kiló sóból már rengeteg sógyurma készíthető; ételfestékkel szép színeket lehet kikeverni, a gyurma több adagra osztható, hűtőben jól tárolható, bármikor elővehető. A főzött gyurma is nagyon jó! Így készül >>

Kellő mennyiségű rajzlap és színes ceruza, zsírkréta, vízfesték mindig legyen otthon. Adhatunk konkrét feladatokat a gyerekeknek, például meseolvasás után kérjük meg, hogy rajzolja le az elhangzottakat. A színezők, kifestők ugyancsak jó szolgálatot tesznek, de logikai feladványokat is kereshetünk nekik a neten, korosztályuknak megfelelő feladatokkal.

 

Legóépítő versenyt is rendezhetünk. Tűzzünk ki egy konkrét célt, hogy mit kell felépíteni, akár lehet mutatni híres épületeket, amik formáját meg kell próbálni leutánozni, mint a seattle-i csillagvizsgáló vagy akár a New York-i szabadság szobor.

Végre lesz alkalom arra, hogy szétválogassuk a sok, összekeveredett legót az eredeti dobozaikba.

Lehet utazni fejben! Idézzük fel, hogyan szoktunk óvodába, iskolába menni, mi van útközben stb.

Anyának, apának is hiányozhat a munkahelye, játsszuk el, hogy ott vagyunk, rendezzük be – talán dolgozni is lehet így egy kicsit.

Fújjunk fel lufikat és dobáljuk – olcsó és jó mulatság.

Ha minden kötél szakad és nézni kell valamit a tévében: a DaVinci Learning tévécsatorna nagycsoportos óvodások számára tökéletes, rengeteget tanulnak belőle. A természetfilmekből is sokat tanulhatnak.

Használjuk a Google Earth-t utazásra! Az utcaszintre kattintva bejárhatjuk Londont és Párizst, megkereshetjük a nagyi lakhelyét is.

Ha már így alakult, számos, elmaradt feladatot elvégezhetünk otthon, mint a polcok felfúrása vagy a tavaszi nagytakarítás stb. Vonjuk be a gyerekeket is!

Ha van kert, érdemes virágot, palántákat ültetni stb.

Remek időtöltés az Én elmentem a vásárba c. memóriajáték – játszhatjuk úgy is, hogy ne állatok szerepeljenek benne, hanem mindenféle szokatlan dolog. Például, mit mond a repülő, a telefon, anya, apa, a teáskanna stb.

Találjunk ki közösen egy mesét, ebbe többen is bekapcsolódhatnak. Valaki elkezdi, aztán a másik folytatja stb.

Ha nincs autós játszószőnyeg: szétszedhetünk egy nagyobb kartondobozt, és rajzolunk rá utat, házakat, boltot, iskolát. Lehet rajta autózni.

 

Mozgásos feladatokat is kitalálhatunk a gyerekeknek. Például: adjunk nekik két rajzlapot. A feladat: úgy kell eljutniuk a szoba egyik végéből a másikba, hogy csak a rajzlapra léphetnek rá. Az egyiken állnak, a másikat maguk elé teszik, és így tovább.

Igyekszünk további ötletekkel szolgálni. Figyeljétek Facebook oldalunkat és a magazint!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × négy =

hirdetés