Fejlesszük a gyerekeket! Okos játékok saját kivitelben

A bébik, kisgyerekek szüleit megcélzó árudömpingben néha nehéz eldönteni, melyik játék, fejlesztő eszköz hasznos vagy haszontalan, ezért van, hogy olyasmit is beszerezünk, ami jónak tűnik, mégis, a gyerkőc csak egyszer, vagy pár alkalommal használja.

Sok okos játék elkészíthető házilag is – a gyerekek bevonásával -, így ha a gyermek megunja, nem dohogunk a felesleges pénzkidobás miatt. Mutatunk néhány ötletet!

Képkirakó

Eszközigény: spatula (filléres dolog), egy jó minőségű, részletgazdag színes kép (magazinból), olló, ragasztó

Feladat: a spatula szélességével egyező méretű csíkokra vágjuk fel a képet, ezeket ragasszuk fel a spatulára, majd keverjük össze! Olyan fotót válasszunk, amelyből van két egyforma, az egyik a gyermek segítségére lehet a kirakásban.

Szín- és formakereső

Eszközigény: különböző formájú száraztészták, festék (vízfesték vagy ételszínezék), kötözők

Feladat: a sokféle formájú és színű száraztésztát tegyük egy nagy edénybe, keverjük össze, majd kérjük meg a gyermeket, hogy szín és forma szerint válogassa ki.

Számoló I.

Eszközigény: színes kartonpapír, filctoll, szárazbab

Feladat: a kartonlapokra rajzoljunk számokat és a számoknak megfelelően pöttyöket. Kérjük meg a gyermeket, hogy a pöttyök helyére tegyen babot (vagy sárgaborsót, lencsét), és közben számoljunk vele.

Számoló II.

Eszközigény: fehér kartonpapír, figurális nyomda (kézzel is megrajzolhatjuk a figurákat), kartonpapírból számozott érmék

Feladat: egy közepes kartonpapírt osszunk fel négy egyforma részre, pecsételjünk bele (vagy rajzoljunk) színes figurákat. Készítsünk számokkal ellátott érméket kartonpapírból. A feladat, hogy a figurák mellé a gyermek a megfelelő számú érmét tegye.

Számoló III.

Eszközigény: fa csipesz, csillag (vagy más) formájú matricák, fehér kartonpapír, körző, ceruza, vonalzó, olló, filctoll

Feladat: a 10 cikkelyre osztott körbe ragasszunk matricákat, majd kérjük meg a gyermeket, hogy a megfelelő részre rögzítse a 1-10 számmal ellátott csipeszt.

Kirakó

Eszközigény: színes filclapok, olló

Feladat: a testrészek, pontosabban az arcrészek gyakorlásához kiváló fejlesztő játék. Vágjunk ki különféle színű filclapból frizurákat, arcformát, orrot, szájat, szemüveget, fülbevalót stb. A feladat, hogy ezekből a gyermek kirakjon egy-egy arcot. Minél többféle elemet készítünk, annál változatosabban tudja megoldani a feladatot.

Különféle háztípusokhoz is vághatunk elemeket (ld. nyitókép).

Színpárosítás

Eszközigény: fa csipesz, színminta (festék szaküzletekben kérhetünk, általában ingyenesek), ragasztó

Feladat: a színérzéket fejleszti ez a játék, az egyező árnyalatú színeket kell egymáshoz passzítani.

Forrás: the rigneys

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

hirdetés