Így készül a tökéletes chili con carne, a mexikóiak chilis babja
Chili con carne – chilis bab – a mexikóiak híres egytálétele. Laktató és finom. Macsó fogásnak tartják, a felhasznált chili mennyiségétől függően készülhet már-már elviselhetetlenül csípősen, tüzesen. A chili kihagyhatatlan belőle és a fűszerekkel sem érdemes spórolni. Recept családi adaghoz.
Hozzávalók
50 dkg darált marhahús
400 g Bonduelle vörösbab
340 g Bonduelle Gold csemegekukorica
2 közepes vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
450 g paradicsomkonzerv
1 közepes piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
10 dkg cheddar sajt
3 dl alaplé
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál chili (friss chili paprika)
1 kávéskanál oregánó
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 db fahéjrúd
1 kávéskanál cayenne bors
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Kevés olajon pirítsuk meg a felkockázott vöröshagymát. Szórjuk meg római köménnyel, adjuk hozzá a darált marhahúst és az egészet fűszerezzük fűszerköménnyel, sóval, borssal zúzott vagy vékony szeletekre vágott fokhagymával.
A fűszerezett darált húsra öntsük a kockára vágott sárgarépát, a kockára vágott piros és sárga kaliforniai paprikát és az apróra vágott friss chili paprikát. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel az egészet egy paradicsomkonzervvel, amihez kevés főzés után adjuk hozzá az alaplét.
Szórjuk bele az oregánót, cayenne borsot, a babérlevelet és a fahéjat. Keverjük össze, fedjük le, majd lassú tűzön főzzük körülbelül egy órán át. A főzésidő felénél adjuk hozzá a babot és a csemegekukoricát.
Ha letelt az egy óra, vegyük le a fedőt az edényről, és lassú tűzön főzzük tovább addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal.
Ajánló – Bonduelle recepttár
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.