Nápolyi pizza, ahogy Erika készíti

Vegetáriánus vagyok, imádom a pizzát, pizzát eszem pizzával.  Kedvenc feltétem a brokkoli, a hal, az anchovy (sós hal), a szardínia, a ruccola, a fokhagymás olívaolajban grillezett kaliforniai paprika. Ezernyi variáció létezik pizzára. Megosztom veletek, hogyan készítem a nápolyi pizzát!

Hozzávalók

4 bögre sima liszt

2 teáskanál só

1 és 1/4 bögre melegvíz

2 és 1/2 teáskanál élesztő (nagyjából 5 dkg)

4 evőkanál olívaolaj

A tészta összeállítása

A lisztet összekeverem a sóval, majd forró vízbe teszem az élesztőt, elmorzsolom, és hozzáadom az olívaolajat. Jól kidolgozom, majd olívaolajjal kikent műanyag tálba helyezem a tésztát, megforgatom, hogy mindenhol olajos legyen, nejlonnal lefedem, konyharuhával betakarom, egy órát pihentetem.

Ha nem használom fel rögtön a tésztát, 1 óra pihentetés után lelapítva hűtőbe teszem.

Mielőtt a sütőbe teszem, alaposan beolajozom. A tepsit zsírpapírral bélelem, a sütőt kb. 230 fokra előmelegítem. A tésztát a kezemmel formázom, nyújtom – kisebb labdaméretű tésztaadaggal akár egy nagy tepsit is beterítek. Jöhet a feltét!

Van, hogy a paradicsomszószt én készítem, de amire esküszöm: a Mutti pizzaszósz (SPAR-ban szerzem be). Nem túl bazsalikomos, nem túl oregánós, éppen jó! Vékonyan kenem a tésztára, majd mozzarella sajtot szeletelek rá, s a tetejét megszórom oregánóval, szárított bazsalikommal, nagy szemű sóval. Mielőtt a sütőbe teszem, meglocsolom az egészet olívaolajjal.

 

A képeken olívabogyóval, sonkával gazdagított feltét látható

Sütésnél 10 perc után megemelem az alját, hogy ne égjen el, s hagyom még 10 percig sülni. Ha frissen nem fogy el – kétlem -, zárható edénykében a hűtőbe tehetjük, másnap is nagyon- nagyon fincsi! Jó sütést kívánok!

Nyitókép: italianfoodnet |  Fotók: Árvai Erika

 

Árvai Erika

 

 

Ajánló

Lilahagymás pogácsa

Lilahagymás pogácsa

Tarte Tatin

Tarte Tatin, a kifordított almatorta

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenegy =

hirdetés