Nápolyi pizza, ahogy Erika készíti
Vegetáriánus vagyok, imádom a pizzát, pizzát eszem pizzával. Kedvenc feltétem a brokkoli, a hal, az anchovy (sós hal), a szardínia, a ruccola, a fokhagymás olívaolajban grillezett kaliforniai paprika. Ezernyi variáció létezik pizzára. Megosztom veletek, hogyan készítem a nápolyi pizzát!
Hozzávalók
4 bögre sima liszt
2 teáskanál só
1 és 1/4 bögre melegvíz
2 és 1/2 teáskanál élesztő (nagyjából 5 dkg)
4 evőkanál olívaolaj
A tészta összeállítása
A lisztet összekeverem a sóval, majd forró vízbe teszem az élesztőt, elmorzsolom, és hozzáadom az olívaolajat. Jól kidolgozom, majd olívaolajjal kikent műanyag tálba helyezem a tésztát, megforgatom, hogy mindenhol olajos legyen, nejlonnal lefedem, konyharuhával betakarom, egy órát pihentetem.
Ha nem használom fel rögtön a tésztát, 1 óra pihentetés után lelapítva hűtőbe teszem.
Mielőtt a sütőbe teszem, alaposan beolajozom. A tepsit zsírpapírral bélelem, a sütőt kb. 230 fokra előmelegítem. A tésztát a kezemmel formázom, nyújtom – kisebb labdaméretű tésztaadaggal akár egy nagy tepsit is beterítek. Jöhet a feltét!
Van, hogy a paradicsomszószt én készítem, de amire esküszöm: a Mutti pizzaszósz (SPAR-ban szerzem be). Nem túl bazsalikomos, nem túl oregánós, éppen jó! Vékonyan kenem a tésztára, majd mozzarella sajtot szeletelek rá, s a tetejét megszórom oregánóval, szárított bazsalikommal, nagy szemű sóval. Mielőtt a sütőbe teszem, meglocsolom az egészet olívaolajjal.

A képeken olívabogyóval, sonkával gazdagított feltét látható
Sütésnél 10 perc után megemelem az alját, hogy ne égjen el, s hagyom még 10 percig sülni. Ha frissen nem fogy el – kétlem -, zárható edénykében a hűtőbe tehetjük, másnap is nagyon- nagyon fincsi! Jó sütést kívánok!
Nyitókép: italianfoodnet | Fotók: Árvai Erika
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.