Ha nagy leszek… 12 izgalmas foglalkozás a digitális forradalom világából. Ingyenesen letölthető verses kiadvány gyerekeknek, színezhető változatban is

Mit csinál a projektmenedzser? Mivel foglalkozik egy UX designer? Miért olyan érdekes foglalkozás a szoftvertesztelő?

Ezeket a furcsa szakmákat – gyanítom – előbb fogja megérteni egy ovis vagy kisiskolás, mint a nagyszüleik (tisztelet a kivételt képező nagyszülőktől), de éppen ezért számukra is hasznos lehet ez a szórakoztató kis könyvecske, melyben Varró Dániel verseli el, hogy milyen tevékenységeket foglalnak magukba ezek a modern szakmák.

Tavaly írtam egy szösszenetet arról, hogy mekkora kihívást jelent manapság egy első osztályos gyereknek, hogy édesanyja vagy apukája foglalkozását lerajzolja, pláne, ha értelmezni sem tudja, mit jelent például az, ha valaki key account manager. Itt olvasható: 

A Ha nagy leszek, szoftvertesztelő leszek c. kiadvány nemcsak azért hasznos, mert ingyenesen elérhető – letölthető, kinyomtatható -, hanem azért is, mert szórakoztatóan, verses formában mutatja be a digitális forradalom új és izgalmas szakmáit.

A könyvből kiderül, mivel foglalatoskodik egy szoftverfejlesztő vagy -tesztelő, autós field teszter, UX designer, account menedzser, a projektmenedzser, system architect vagy rendszergazda. Képet kapunk arról, hogy mit tud a robotikai mérnök, a machine learning szakértő vagy a big data scientist, illetve, hogy milyen az etikus hacker.

– A technika folyamatos fejlődésének sebessége már közhelyszámba megy, és arról is rendkívül sok szó esik, hogyan formálja ez alapjaiban át a munkaerőpiacot. A mostani gyerekek számára már magától értetődő az érintőképernyő működése, megszokták, hogy az internet által szinte minden információ azonnal elérhető a számukra. Kütyük és játékok, melyek lekötik őket, egy-két évtizeddel ezelőtt még sci-fi regényekbe illő eszköznek tűnhettek volna. Szinte mindent el tudunk intézni okostelefonon, az autóink egyre több vezetési manővert maguk is meg tudnak oldani, és különleges VR-szemüvegekkel az űrről is szerezhetünk valóságközeli élményeket akár a nappalinkban ülve is. Mindezen eszközök és technológiák mögött azonban emberek állnak: mérnökök, programozók, akik elképzelik és meg is valósítják mindezt. Ahogy egyre több feladatot oldunk meg számítógépekkel, egyre több olyan munkakör jön létre, mely ezt az igényt szolgálja ki – olvasható a könyv előszavában.

Már most rengetegen dolgoznak ezekben a szakmákban, és a számuk csak nőni fog, így a mai gyerekek is nagy eséllyel ezen a területen helyezkednek majd el. Hogy mi a könyv rejtettebb üzenete? Az ismeretátadáson túl szeretné oldani az előítéleteket. 

– Jó néhány negatív sztereotípia él napjainkban az informatikusi, programozói
szakmáról, melyek eltántoríthatják mind a szülőket, mind a gyerekeket attól, hogy megismerjék, valójában milyen sokszínű és érdekes munkát végeznek az ezzel foglalkozó szakemberek – írja a kiadó. 

Érdemes a szülőknek, nagyszülőknek is belelapozniuk a kiadványba, a megértést segítik
a rajzokon elhelyezett magyarázatok is. A felsorolt foglalkozásokat kevésbé ismerő szülők az interneten ezekre rákeresve bőséges kiegészítő magyarázathoz, írásokhoz juthatnak, például az nng.com/hanagyleszek oldalon található összegyűjtött linkeken.

A kiadvány mögött az NNG csapata áll; Varró Dániel verseihez – a foglalkozásokhoz – Baranyai András készített illusztrációkat. A kiadvány különlegessége, hogy színes és színezhető változatban is elérhető.

Részletek a kiadványból

Varró Dániel: Rendszergazda

Ó, ha rendszergazda lehetnék!
Asztalom a gépek belepnék.
A szobám egy merő drótbozót,
szeretnének mind a dolgozók.
Hozzám fordulnának, ha gond van,
kisírnák maguk a karomban,
ha gépükre szállt a kék halál,
ha a képernyőn a kép csak áll,
hogyha bekrepált a winchester,
ha a tárhelyen már nincsen hely…
A probléma mindig rengeteg,
olyan, mint egy óriás szörnyeteg!
Ez a szörny a híres sokfejű,
nem volna a dolgom egyszerű,
hiába vágom egy fejét le,
kettő másik nő a helyére.
Mindenki más ettől kikészül,
de én küzdenék csak vitézül.
Hősies volnék és szemfüles,
én lennék az IT-s Herkules.

 

Varró Dániel: Etikus hacker

Jól van dolga az etikus hackernek,
laptopjáról rendszereket hackel meg,
mert a laptop hálózatra van kötve,
van kötve, de van kötve,
ott oson egy hátsó ajtón beszökve.
Rossz hackernek fekete a kalapja,
a jelszót a tűzfal mögül kilopja.
De énnekem hófehér a kalapom,
kalapom, de kalapom,
kiderítem, hol a rés a falakon.
Felhasználó, ne ítéljél ezért el!
Engem ebben nemes szándék vezérel.
Azt tesztelem, más bejutni hogyan tud,
hogyan tud, de hogyan tud,
mint egy derék virtuális Robin Hood.
Édesanyám, ki etikus, ha én nem?
Ki a rablóból lett hekus, ha én nem?
A rendszerbe tiszta szívvel török be,
török be, de török be,
a réseket betömetem örökre!

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 4 =

hirdetés