Az is oké, ha nem minden oké. Pozitív szemléletű útmutató gyerekeknek az önismeret, a jóllét és a mentális egészség világához

Önsegítő irodalomnak nevezzük azokat a kiadványokat, amelyek a testi-lelki-mentális egészség megőrzéséhez, elakadások leküzdéséhez nyújtanak támpontokat a laikus, civil célközönség számára; ezek a kötetek jellemzően a felnőtt korosztályt szólítják meg, rengeteg ilyen jellegű kötet közül lehet választani.

Gyerekeknek, kamaszoknak szóló ún. önsegítő könyvekből valamelyest szűkösebb a kínálat, pedig szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek részéről is fokozott érdekődés mutatkozik irántuk, mivel számukra is hasznosak. Az Alfa- vagy a Z-generáció tagjait más jellegű impulzusok, szocializációs hatások érik, részben az internetnek, a felgyorsult világnak köszönhetően, mint a szüleik generációját érték évtizedekkel ezelőtt, és a gyors változásokkal nem egyszerű a felnőtteknek lépést tartaniuk… Ha egy szülő vagy egy szakember jól informált, ismeri a gyerekekre ható trendeket, ezek jellegzetességeit, az már fél siker. Persze egy könyv nem helyettesítheti például az orvosok, egészségügyi és más szakemberek tanácsát, de kapaszkodóként szolgálnak.

A HVG Könyvek Junior sorozatában jelent meg az Az is oké, ha nem minden oké c. kötet, melyet 9 évnél idősebb gyerekeknek ajánlanak a szerzők. Számos olyan problémakört érint a szerző, Dr. Tina Rae, melyek tipikusan 21. századi jelenségek vagy sokkal hangsúlyosabbak, mint évtizedekkel ezelőtt: közösségi média, online biztonság, testkép, táplálkozási zavar, kirekesztés, zaklatás, szorongás, stressz stb. Bár ezekhez a fogalmakhoz nem pozitív érzéseket társítunk, sőt, fontos hangsúlyozni, hogy a kötet pozitív szemléletű. Célja nem pusztán az ismeretterjesztés, hasznos megküzdési stratégiákat is kínál a gyerekeknek.

Több fejezet foglalkozik pozitív megküzdési módokkal, belső erőforrásokat mozgósító, szemléletformáló célzattal, ilyen például a Hála, a Kedvesség c. fejezet, de hangsúlyosan megjelenik a kötetben a problémamegoldó attitűd vagy a pozitív gondolkodás, mint fejleszthető önsegítő módszer. A rengeteg ötlet és stratégia segíthet abban, hogy a gyerekek elégedettek, kiegyensúlyozottak és boldog lehessenek. 

 

 

A könyv színes, kreatív képi világa igyekszik megragadni és fenntartani a figyelmet, a szövegek látványos tipográfiai elemekkel olvasmányosan tagoltak, a digitális illusztrációkat Jessica Smith készítette.

A könyv mellé akár naplót is ajándékozhatunk a gyerekeknek, hogy lejegyezhessék az olvasás közben felmerülő gondolataikat, érzéseiket, észrevételeiket. 

 

Itt lehet beleolvasni a könyvbe >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =

hirdetés