Környezettudatos olvasmányok gyerekeknek: kedvenc zöld könyvek a Móra Kiadótól

Amikor a kukák világgá mentek. Kihalt állatok atlasza. Föld 2 záróvizsga. Három különböző könyv, ami közös bennük az az, hogy „zöld” szellemben születtek, bolygónk helyzetére, a környezetvédelem ügyére hívják fel a fiatalabb olvasók figyelmét. Más-más korosztályt szólítanak meg.

Az Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért c. könyv (életkori ajánlás 6+) 2021-ben megnyerte Az Év Gyermekkönyve díj innovációs kategóriáját; a Móra Kiadó a nyereményt környezetvédelmi célra fordította, a PET Kupát támogatta vele. (A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amely a Tisza hulladéktól való megtisztítását tűzte ki célul; ehhez kapcsolódóan egész évben hulladékszedési akciókat szervez, egyebek mellett.) A könyvben 24 „zöld” mese olvasható, felkért szerzőktől. Ahogy a mesék, úgy az illusztrációk is változatosak, 13 grafikus vállalt részt a kreatív közös munkában. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható.

– Ez a könyv bájos történetein keresztül segít felkelteni a gyerekek kíváncsiságát a természet számtalan csodájára, ha pedig ezzel az érdeklődéssel és szeretettel fordulnak az őket körülvevő környezet felé, akkor felnőve meg is fogják óvni ezeket az értékeket. A könyv közelebb hoz hozzájuk olyan első hallásra nem gyerekbarát kifejezéseket, mint a pálmaolaj, a szelektív szemétgyűjtés vagy a hulladékmentes gondolkodás és megtanítja nekik, hogy minden apró mákszem, minden hangyatojás számít, ha a cselekvésről van szó. Egy kicsit gőgös királyok vagyunk mi is mindannyian: szeretjük, ha a természet úgy dolgozik körülöttünk, hogy a mi életünk minél kényelmesebb legyen, és csábítóan könnyű nem szembenézni ennek az életmódnak a következményeivel. Pedig nekünk is csak arra lenne szükségünk, mint a mesebeli királynak: hogy egy kicsit jobban megismerjük a minket körülvevő bonyolult ökoszisztéma szépségét. Rögtön észrevennénk, hogy ennek a nagy körforgásnak, ennek a végtelenül összetett rendszernek mi is legalább annyira a részesei vagyunk, mint azok az élőlények és természeti erőforrások, amelyeket modern életmódunkkal éppen visszafordíthatatlanul kizsákmányolunk. A mostani gyerekeknek minden korábbinál több lehetőségük van arra, hogy egy olyan zöld világot teremtsenek, ahol az ember és a természet harmóniában élhetnek egymással – és ahol a kukák végre tényleg világgá mehetnek – fogalmazott a kötet kapcsán Gigler Dóra a WWF Magyarország Alapítvány környezeti nevelési szakértője.

A Kihalt állatok atlasza (9+) hasonlóan nívós kiadvány, mind küllemre, mint tartalomra, még úgy is, hogy nehéz szívvel olvassa az olvasó. A kötetben – mint a cím is utal rá – kihalt állatokról találunk tényeket, érdekességeket, illusztrációkat. Szomorú történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Negyvenegy élőlényről találunk leírást Radek Malý szerzőtől, az illusztrációkat pedig Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský készítették. Az állatfajokról, alfajokról készült ábrázolások és ismertetők arra hívják fel a figyelmünket, hogy az életnek milyen sok formája eltűnt már a Földről. Megelevenednek előttünk a kék bolygó örökre elveszett élőlényei, és talán tudatosodik bennünk az is, hogy a még meglevők sorsa a mi kezünkben van, a környezet változása mellett az állatfajok kihalása sem hagyhat bennünket hidegen. A könyv arra is figyelmeztet, hogy az ember mintha nem tanulna a saját hibájából: az állatfajok eltűnése ma is folytatódik. Oldalról oldalra közeledünk a jelenkorhoz, olyan élőlényekről is olvashatunk, amelyek néhány évvel ezelőtt még léteztek, mint például a zanzibári leopárd (1996-ig), a pireneusi kőszálikecske (2000-ig) vagy a kínai folyamidelfin (2007-ig). Óhatatlanul felmerül a keserű kérdés: vajon melyik élőlényé lenne a következő oldal…

Végezetül egy fordulatos, kalandos ifjúsági regény, melyet Gáspár András Gáspár írt. A szerző színészként, televíziós műsorvezetőként, drámatanárként vált ismertté, a Föld 2 záróvizsga (12+) az első regénye. Vérbeli sci-fi, kamasz főhősök világába cseppenünk, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: be kell bizonyítaniuk egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.

A Föld 2 egy különleges utazás története, melynek kamasz hősei, a Highbury Hills diákjai szándékuk ellenére, érthetetlennek tűnő körülmények között egy földszerű bolygóra kerülnek, ahol nemcsak virtuális és valóságos ellenfelekkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal is. Nem bukhatnak el, mert ha kudarcot vallanak, az emberiség sorsa megpecsételődik. De vajon képes-e egy gimnáziumnyi lány és fiú megmenteni a jövőnket? Képesek-e működőképes társadalmat létrehozni? Vagy hasonló sors vár rájuk is, mint a történetben megidézett híres Golding-regény, A Legyek Ura fiatal szereplőire?

 

Mindhárom könyv közel áll a szívünkhöz, ajánljuk szülőknek, nagyszülőknek, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek – vigyétek hírét fiatal környezet- és könyvbarátoknak!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + nyolc =

hirdetés