„Attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” Bakancslista párban. Kapcsolaterősítő élménykalauz pároknak

A Scolar Kiadó népszerű Bakancslista sorozata új kiadvánnyal bővült, és kifejezetten pároknak szól. Mérete eltér a többi könyvétől, 120×175 mm-es zsebkönyv, 208 oldalas, de informatív, és éppoly gazdagon illusztrált, mint a nagyobb „testvérei”. Mindegy, hogy párok egymást lepik meg vele, vagy szerelmeseknek adjuk ajándékba, a lényeg, hogy ez a szép kis kiadvány is kifejezi az összetartozásukat. 

Mit ígér a könyv? Szerzője Érsek-Obádovics Mercédesz színművész, akinek első verseskötete is idén jelent meg a Scolar Kiadónál, Az angyalok nem sírnak címmel. Ezúttal hasznos kis élménykalauzt állított össze, pontosabban olyan programlehetőségeket, élményeket gyűjtött egybe, melyek feldobhatják, elmélyíthetik, élménydússá tehetik a párok életét. A könyv alcíme: Kihagyhatatlan ötletek és életre szóló kalandok tára szerelmeseknek, volt szerelmeseknek és leendő szerelmeseknek. Ez a pontosítás végül is helyén való, hiszen egyedülállók is meríthetnek belőle programötleteket, de elsősorban mégsem ők képezik a könyv célcsoportját.  

Az őszinteséghez hozzátartozik az is, hogy nehéz elképzelni ezt a könyvet azok könyvespolcán (vagy táskájában), akik elfáradt kapcsolatban élnek, teljes erőbedobással a szülői feladataikra és/vagy a munkájukra fókuszálnak, emellett sok más kihívással küzdenek. Pedig egy ilyen jellegű könyv nemcsak ifjú szerelmeseket szólíthat meg, nem csak azokat, akik még (bőven) a családalapítás előtt állnak, hanem terápiás célzatú üzenettel is bír. Az élménykalauz elhidegülés ellen is bevethető, segíthet abban, hogy a felek visszataláljanak visszataláljanak egymáshoz, hiszen ebben az egymással töltött minőségi időnek kulcsszerepe van. Kifogásokkal persze lehet élni: „nincs kedvem, időm, energiám…”, de előrevivőbb, ha belátjuk, hogy a közös élmények feltöltenek, összehoznak, erőt adnak a mindennapokhoz. Ilyen olvasatban ennek a zsebkönyvnek terápiás célzata is van.

Ráhangoló (részlet a könyvből)

„Az élet telis-tele van csodákkal. Nincs más dolgotok, csak élvezni, hogy itt lehettek a Föld nevű bolygón kettesben, és élni a lehetőséggel, hogy az itt megadatott időtökben jól érezzétek magatokat. Ahhoz, hogy új élményben legyen részetek, legyetek bevállalósak és rugalmasak. Engedjétek meg magatoknak, hogy új kalandokban vegyetek részt. Hagyjátok magatokat kizökkenteni a komfortzónátokból, és a legfontosabb szabály: soha NE mondjatok nemet egy spontán ötletre, még ha az őrültségnek vagy gyerekesnek tűnik.”

A könyv színes ötlettárában találni néhány valóban gyerekesnek tűnő ajánlatot, ilyen például a „kő, papír, olló” játék vagy a papírhajóúsztatás, a sárkányeregetés stb. Ennek kapcsán George Bernard Shaw gondolata lehet a mérvadó, eszerint „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani”.

Természetesen más jellegű élményeket, programokat is ajánl a könyv, nem is keveset. A programok sokfélék, és számos közülük könnyen megvalósítható, nem igényel komolyabb szervezést vagy anyagi ráfordítást. A pároknak szóló Bakancslista alapján naplót is lehet nyitni a közösen megélt élményekből, fotóalbum is készíthető a közösen átélt kalandokról. 

„Tekintsetek a pároddal egymásra úgy, mint igazi jó barátra, társra, akivel kiegészítitek egymást. (…) Az együtt töltött minőségi idő által meg tudjátok erősíteni a kapcsolatotokat. A közösen átélt élményekre egy életen át szeretettel gondoltok majd vissza, és ez mindig összeköt benneteket. (…) Egy kapcsolat csak akkor fog működni hosszú távon, ha abba mindketten energiát fektettek. A könyvben található ötleteket kipróbálva számtalan új élménnyel gazdagodhattok.”

 

A Bakancslista Párban c. könyv a Scolar Kiadó weboldalán rendelhető, könyvesboltokban is elérhető

Nyitókép: Scolar Kiadó, Facebook

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + tizenegy =

hirdetés