Bakancslista. 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból. 18 csodás helyszínt mutatunk az albumból

Bakancslista – 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból c. 496 oldalas képes album gyönyörű fotókkal illusztrált, tartalmas kiadvány. 

Bakancslista – mire utal a cím?

Be nem teljesült vágyaink listáját – a 2007-ben bemutatott Bakancslista című mozifilm hatására – ma már bakancslistának nevezzük. Ez a különleges, szórakoztató kalandokat kínáló válogatás egyaránt tartogat tippeket a sportos kihívások kedvelőinek, a szélesebb látókörre vágyóknak, a más kultúrák iránt érdeklődőknek és a páratlan ételek rajongóinak is. A Bakancslista tökéletes kötet mindazoknak, akik szeretnek utazni. 

18 „bakancslistás” helyszínt választottunk a könyvből, véletlenszerűen.

1.

155. Tegyünk meg 161 kilométert egy nap alatt! (85. oldal)

Holland parti kerékpárút

A kerékpározás rendületlenül népszerű közlekedési mód Hollandiában, talán mert az ország lapos, és a hollandok mindig is nagyon bringabarátok, ha városfejlesztésről van szó. A településeket összekötő kerékpárútvonalak a Holland Nemzeti Kerékpárút-hálózat részét képezik. Az LF jelzésű nyomvonal bejárja az egész országot.

Különösen szép az LF1 és az LF10 tengeri útvonala; a csodaszép tengerparton halad 570 kilométeren át. 

2.

212. Iszogassunk forradalmárok társaságában! (114. oldal)

Bécs, Ausztria

Fotó: www.cafecentral.wien

A bécsi Café Centralban nemcsak finom kávét, de a történelem nagy forradalmárjainak szellemét is megízlelhetjük – olvasható a könyvben. A két orosz, Lenin és Trockij rendszeres vendégei voltak a kávéháznak, és mivel az megőrizte régi báját, nem nehéz elképzelnünk őket az egyik asztal mellett, csészéjük és újságjaik társaságában.

3.

256. Hallgassunk szerenádot egy velencei gondolán! (133. oldal)

Velence, Olaszország

Romantikus közhely – olvasható a könyvben -, de csodálatos érzés úgy végighajózni Velence nyugodt csatornáin, hogy közben a gondolás énekel nekünk. Igyunk egy pohár proseccót az egyik barokk épületben – akár a szerelmünkkel, akár egyedül.

4.

273. Járjuk be Cinque Terrét! (143. oldal)

Liguria, Olaszország

Az olasz Riviérán található Cinque Terre igazi szépség, természetes romantika. Liguria régióban található ez az öt települést magában foglaló terület, amely az UNESCO Világörökségi Listáján is helyet kapott. Romlatlan báj jellemzi ezt a sziklás területre épült öt várost, amelyeket hajóval vagy keskeny ösvényeken át lehet megközelíteni. Az öt lakott terület közötti távolság 16 kilométer. 

5.

301. Haladjunk szigetről szigetre az Adrián! (158. oldal)

Horvátország

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán több mint ezer sziget található. Mind másként szép, mind hívogató. A nyári hónapokban komppal könnyen utazhatunk a szigetek között. Induljunk délről, Dubrovnikból, és haladjunk a part mentén észak felé.

Hvar

Korčula

Különösen szép sziget Mljet – nagy része természetvédelmi terület -, Korčula, Vis, Hvar, Brač.

6.

361. Tanuljunk a természettől a világ első nemzeti parkjában! (184. oldal)

Yellowstone Nemzeti Park, USA

(Nagy ugrás a könyvben – Európából Észak-Amerikába.)

A világon elsőként megalapított nemzeti parkjában kanyonok, völgyek, forró vizű források, gőzölgő gejzírek és olyan vadállatok találhatók, mint a medve, a farkas, a bölény, a jávorszarvas és az antilop. Yellowstone a ragadozók betelepítésével képes volt visszaállítani a természetes körforgást. A nemzeti park a természet legszínesebb csodáit tárja elénk, az emberi beavatkozás előtti időkre emlékeztet.

7.

436. Dőljünk hátra, és élvezzük a csodás naplementét! (217. oldal)

Oía, Szantorini, Görögország

(Vissza Európába.)

Májustól szeptemberig érdemes utazni. Szívjuk magunkba a távolban lenyugvó nap által mély rózsaszínre festett ég és a hegyoldalon kapaszkodó hófehér épületek látványát – írja a kötet. Mesés látvány, az biztos!

8.

524. Látogassunk el egy festői perzsa városba! (255. oldal)

Iszfahán, Irán

„Iszfahán az ókori világ fele”, tartja a perzsa közmondás, és ez a gyöngyszem, Perzsia egykori fővárosa ma is őrzi régi dicsőségét. Fákkal szegett sugárútjai, festői, fedett hídjai, csodálatos kertjei – csak ámul-bámul az ember. 

9.

540. A Holt-tenger láttán nehogy elmerüljünk! (260. oldal)

Jordánia

Egész évben látogatható, bár télen hideg lehet.

A különleges Holt-tenger a föld legalacsonyabb pontján fekszik, és ásványi anyagokban gazdag sótartalma miatt – tízszer sósabb az óceánnál – az egyetlen élőlény, amellyel itt nagy valószínűséggel találkozunk, a víz színén vidáman lebegő turista lesz…

10.

621. Utazzunk egy klasszikus kocsiban stílusosan Havannában! (304. oldal)

Havanna, Kuba

Az ötvenes évek klasszikus autói szükségből róják még ma is Kuba útjait. Az imádott és agyonhasznált járgányok éppúgy Kubához tartoznak, mint a Che Guevara poszterek, egyben a sziget túlélő szellemiségének bizonyítékai. 

11.

656. Kajakozzunk a paradicsomban! (318-319. oldal)

Ha Long-Öböl, Vietnam

Márciustól májusig érdemes utazni, amikor kevésbé ködös az idő. Az itteni kajakozás nem veszélytelen, mert a partvidéki barlangokban sok a víznyelő. De ennél jobb módja nincs, hogy eljussunk a 3000-nél is több mészkő- és dolomitszigetecskét meg érintetlen fövenyt körülvevő, kristálytiszta vízfelülethez.

12.

Rójuk le tiszteletünket a világ legősibb fája előtt!

Santa María Del Tule, Oaxaca, Mexikó

A „világ legvadabb fájának” is nevezik. A hatalmas mexikói mocsárciprus – Taxodium mucronatum – törzse a legvaskosabb a világon, 42 méter kerületű. Egyesek szerint 6000 éves, az árnyékában akár ötszázan (!) is hűsölhetnek. (Szinte felfoghatatlan.)

13.

713. Nézzünk eperturmix színű tavat! (346. oldal)

Retba-tó, Szenegál

Novembertől júniusig a legélénkebbek a tó színei. Bár leginkább valami kifolyt kémiai vegyületre hasonlít, a Retba-tó rózsaszíne teljesen természetes eredetű. A tavat a tengertől vékony dűnesor választja el, ennek köszönhetően mindkét vízfelület sós. Ez tökéletes az itt élő vörösmoszatoknak, ezek adják a tó jellegzetes színét. 

Kite Aerial Photography 

Fotó: Antoni Remond

14.

840. Hajózzunk az óriási Amazonason! (408. oldal)

Manaus, Brazília

A világ egyik legnagyobb folyója, az Amazonas Brazília felén áttekergőzik, és ez adja a bolygó édesvízkészletének egyötödét! A közel 7000 kilométer hosszú folyó hajózható, így a legjobban így fedezhetjük fel. Az Amazonas a föld egyik legsokszínűbb élőhelye, ahol az ismert fajok mintegy 10 százaléka él az esőerdőkben. A földi mennyországnak nevezik a Brazília partjainál fekvő Fernando de Noronhát (ez a hely látható a fotókon).

15.

Sétáljunk végig az ősi inka úton Machu Picchuba! (414. oldal)

Machu Picchu, Peru

A magasan az Andokban elterülő inka romoknak már a környezetük is fantasztikus, de lenyűgöző bepillantást engednek egy ősi civilizációba is. A lelőhelyre egynapos túra vezet Cuzcóból, de érdemes átkelni érte a hegyeken. A kirándulás 4 napot vesz igénybe, és számos ponton érinti az eredeti inka utat.

Lenyűgöző élmény megpillantani Macchu Picchut, méghozzá a Napkapuból. Érdemes korán indulni és a napfelkeltében gyönyörködni.

16.

929. Mászkáljunk a vízesés mögött! (449. oldal)

Iguazu-vízesés, Argentína

250 zúgón zuhog lefelé a víz. Az Iguazu-vízesés méltó vetélytársa a Niagarának és a Viktóriának. Kövessük a felfelé emelkedő gyalogutakat, így egész közel kerülhetünk a tajtékzó vízhez, és így juthatunk el a fenséges vízesés alá, fölé, még mögé is.

17.

963. Autózzunk végig Új-Zélandon! (467. oldal)

A Reinga-foktól Stirling Pointog, Új-Zéland

Az 1-es országút 2050 kilométer hosszan szeli át egész Új-Zélandot az északi Reinga-foktól a déli Stirling Pointig. Út közben csodálatos vidékekben gyönyörködhetünk. 

Reinga-fok. Vad és zord vidék, mégis lenyűgöző

Stirling Point

18.

983. Tekerjünk át a tasmaniai édenkerten! (476. oldal)

Tasmania, Ausztrália

Biciklizzünk végig ennek az ausztrál szigetnek a keleti partján, a kanyargós, szelíd utakon, amelyeket szinte hihetetlen látnivalók és a nemzeti parkok túraútvonalai tarkítanak. Egzotikus, szervezett, egynapos kirándulást is tehetünk ezen a hagyományosan bringabarát helyen.

***

Utazni jó, de kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a nyakukba szedjék a világot. A Bakancslista c. kötet persze nem világutazóknak készült; célja, hogy röviden, lényegre törően mutasson be izgalmas, érdekes helyeket. Lenyűgöz és informál. Bármikor felcsaphatjuk. Olvasóbarát kiadvány – gyerekeknek, kamaszoknak is mutassuk meg!

 

Szerkesztő: Kath Stathers

Magyar kiadás: Scolar Kiadó 2018, 496 oldal, 170×227 mm, ISBN 9789632448114

A Kiadó weboldalán megrendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc − 9 =

hirdetés