A Libri irodalmi díjasai 2019-ben Szvoren Edina Verseim c. novelláskötete és Krusovszky Dénes regénye, az Akik már nem leszünk sosem

Átadták a 2019-es Libri irodalmi díjakat. A 2016-ban alapított díjjal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazzák, a cél, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. Libri irodalmi díjat nyert Szvoren Edina Verseim című novelláskötete, a közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem c. regénye kapta. 

– Missziónk, hogy a valóban értékes és fontos könyvek méltó ismertségre tegyenek szert. Idén már 21 ezer ember szavazott kedvenc könyvére. Megemeltük a díjakkal járó támogatás összegét, így már 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői – mondta a május 15-i díjátadón Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek 2018 kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 140 képviselője tett javaslatot, hogy a tavaly megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. A május 12-én lezárult közönségszavazás keretében több mint húszezren választották ki kedvencüket az idei döntős könyvek közül.  2019-ben 43 kiadó 154 könyve vett részt a versenyben jelöltként, végül az alábbi 10 kötetből került ki a két díjazott. 

Barabási Albert-László: A képlet

Dragomán György: Rendszerújra

Kemény István: Nílus

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

Pintér Béla: Újabb drámák

Simon Márton: Rókák esküvője

Szilasi László: Luther kutyái

Szvoren Edina: Verseim

Takács Zsuzsa: A Vak Remény

 

A díjazottak

 

Szvoren Edina: Verseim

– A díjazott kötet szerzője, Szvoren Edina a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír. Tanítani is jól lehet, a diákok jókat tudnak vitatkozni róla. A zsűri által kiválasztott nyertes kötet szerzőjének prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral. Emberábrázolása következetes, nyelvhasználata mesteri. Írásaiban az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról. Csökönyösen ragaszkodik műfajához, a novellához, melyben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül – méltatta a szerzőt a zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus.

Ismertető

Szvoren Edina új novelláskötetét nemcsak a forma, a tökéletes, zsigerekre ható mondatok miatt érdemes elolvasni. Az a pszichológiai érzék és kíméletlenség, az a mindent átható tekintet, amely Szvoren Edinát jellemzi, egyszerre hatol be az ember és az emberi kapcsolatok legmélyére, és egyszerre képes bármit érzékeltetni a maga banalitásában is. A kötet a Magvető gondozásában jelent meg.

 

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Az Akik már nem leszünk sosem Krusovszky Dénes első regénye, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző leginkább költőként, publicistaként és rádiókritikusként volt ismert, legújabb műve pedig valósággal berobbant az irodalmi életbe. Beck Zoltán, a szakmai zsűri tagja szerint Krusovszky regénye korszakos mű, generációs regény, „a köztesség generációjának regénye; azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”

Ismertető

1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak.

Az Akik már nem leszünk sosem nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól. Hogyan határozzák meg jelenünket a talán nem is ismert múltbeli történetek, és hogyan tudunk velük együtt felelős, szabad felnőtteké válni. 

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.  Részletes információk a jelölt könyvekről, a 10 döntős kiadványról és a nyertes művekről a www.libri.hu/irodalmi_dij weboldalon találhatók.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 4 =

hirdetés