Komoly károkat okoznak a szabadban hagyott szárazelemek, akkumulátorok! A hazai gyűjtőpontok listája, fontos tudnivalókkal

Egyre több helyen ügyelnek arra, hogy ne csak egy szemétgyűjtő legyen kihelyezve, hanem legalább három, hogy szétválogatva lehessen megválni a hulladéktól. Külön említést érdemel a veszélyes hulladék, kiemelten fontos, hogy az ebbe a körbe tartozó hulladékot a kijelölt helyen adjuk le. Veszélyes hulladéknak számít többek között a szárazelem is, amely minden háztartásban megtalálható. Mit tegyünk, ha lemerültek és már nem jók semmire?

A háztartási szemetesbe semmiképpen se tegyük, és ne csak azért, mert ha ez kiderül, komoly bírságot vonhat maga után. A RE’LEM cég mindenki számára elérhető távolságban igyekszik biztosítani az elemek és a kisebb akkumulátorok kényelmes és biztonságos elhelyezését. A weboldalukon található kereső segítségével könnyedén megtalálhatók a gyűjtőpontok. 

A szárazelemek, akkumulátorok nagy mennyiségben tartalmaznak nehézfémet: higanyt, kadmiumot, ólmot, nikkelt, cinket. Különösen a higanyt, a kadmiumot és az ólmot tartalmazó elemek és akkumulátorok sorsa fontos, ezeket hulladékká válásuk után mindenképpen veszélyesnek kell tekinteni. A környezeti és egészségügyi kockázat annál nagyobb, minél több kerül ki ezekből a környezetbe.

Belélegezve tüdőödémát, krónikus esetben csontelváltozást okozhatnak, bizonyos esetekben gyomorbetegséget, izombénulást, ízületi fájdalmakat és májbántalmakat idézhetnek elő, de az immunrendszerre, és az idegrendszerre is káros hatással vannak. Enyhébb esetben bőrirritáció vagy hányás jelentkezhet.

A szabadban hagyott szárazelemek vagy akkumulátorok fémtartalma a talajba kerül és nedvesség hatására olyan vegyületté alakul, amely a talajvízzel bejut a táplálékláncba, súlyos mérgezéseket okozhat.

Ezért fontos, hogy a gyűjtőpontokon adjuk le, így felhasználás útján értékes fémeket lehet kinyerni belőlük. 

Ha az adott termék veszélyes hulladéknak minősül, a csomagolásán látható egy áthúzott szemetes, ami azt jelzi, hogy tilos kidobni a háztartási hulladék közé. Célszerű dobozban gyűjteni a kimerült, feleslegessé vált szárazelemeket, az akkumulátorokat és ha nagyobb mennyiség összegyűlt, elvihetők a kijelölt gyűjtőhelyekre.

Bővebben: Tudnivalók elemhasználóknak 

Összeállította: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy − kettő =

hirdetés