Az üveg érték. Minőségromlás nélkül, számtalanszor újrahasznosítható anyag

A történelmi korokban igen értékes anyag volt, amihez csak a fáraók, királyok, egyházi elöljárók juthattak hozzá, a perzsák pedig drágakőnek tartották. Manapság az üveg teljesen hétköznapi anyag, és a feleslegessé vált, vagy eltört termékeket egyszerűen kidobjuk. Pedig az üveg gyakorlatilag végtelen alkalommal újrahasznosítható anyag, anélkül, hogy a minősége romlana. Az üveg érték. Az üveghulladék még inkább az.

A skandináv államok az élen járnak

Az üveg újrahasznosítása nem új keletű dolog. A környezetünk iránti felelős gondolkodás és a minél inkább hatékony gyártáshoz kapcsolódó megfontolások is arra ösztönöznek, hogy nem folytathatunk értelmetlen pazarlást, és minél több hulladékot újra kell hasznosítani. Erre az üveg az egyik legalkalmasabb, hiszen egyedülálló módon, 100 százalékban hasznosítható. Ennek ellenére ma Magyarországon ez a legkisebb arányban visszagyűjtött csomagolóanyag. Az összes kibocsátott csomagolási üveg 32 százaléka kerül újrahasznosításra. Ennek nagy részét az ipari begyűjtés adja, ugyanakkor a lakossági közreműködés még nagyon csekély ezen a területen.

Tudtad?

Egy 2010-es jogszabály-módosítás, kimondja, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb áruházaknak kötelező visszavenniük az általuk értékesített termékek hulladékká vált kereskedelmi csomagolásait (például műanyag, üveg, italos kartondoboz stb.)

Hogyan gyűjtsük az üveget? – Az üveg szelektív gyűjtésének szabályai

Az üvegek gyűjtése hulladékudvarokban vagy gyűjtőszigeteken megoldott, a házhoz menő, zsákos gyűjtés egyelőre kivitelezhetetlen, hiszen az üvegszilánkok kiszakíthatják a szemeteszsákot és sérülést okozhatnak.

Ezekre figyeljünk:

• Az üveggyűjtőbe vitt üvegeken ne maradjon kupak, fedő, gyűrű
• Az üvegeken lévő papír címkéket nem szükséges leszedni
• Az italos palackokat teljesen üres állapotban dobjuk ki, kimosni azonban nem szükséges kivéve, ha olajosak vagy zsírosak
• A befőttes üvegekben nem maradhat semmilyen ételmaradvány
• Nem baj, ha a gyűjtőedényekben összetörnek az üvegek
• A gyógyszeres üvegeket nem szabad az üveggyűjtőbe dobni, ezeket a hulladékokat a gyógyszertárakban gyűjtik vissza
• Ne kerüljön szemüveg, porcelán, hőálló üveg a gyűjtőkukákba
• A vegyszert tartalmazó üvegek veszélyes hulladéknak számítanak, amelyeket a hulladékudvarokban lehet leadni

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 11 =

hirdetés